úterý 4. června 2013

Policejní muzeum


Je 14. května a my se po Nuselském mostě pomalu přibližujeme k budově Muzea policie ČR. Po krátkém briefingu, kdy jsme se dozvěděli, kolik máme času a kde se sejdeme, jsme se rozutekli po chodbách muzea, kde se nacházelo nepřeberné množství exponátů. Mezi ně patřily zbraně, uniformy, přístroje, fotografie, úryvky z novin a další věci. Mě, jakožto milovníka druhé světové války, pochopitelně nejvíce zajímaly zbraně, konkrétně tedy německý samopal MP 40, kulomet MG 42 nebo puška Kar98k. Zajímavé však byly pochopitelně i uniformy. Časové rozmezí, které exponáty pokrývaly, bylo tak velké, že zde byl k vidění vývoj českých policejních uniforem od jejich začátků až po ty současné. Nalezli jsme však i několik vojenských uniforem, u nichž byly další zbraně.

Když už jsme viděli v přízemí vše, od zbraní a uniforem až po staré fotoaparáty a vyšetřovací nástroje, přesunuli jsme se do horního patra, kde se nacházely exponáty týkající se hasičů. Byly tu fotky, hasicí přístroje, ochranné obleky, sekery, vyprošťovací nástroje a další. Tato výstava pro mě nebyla tak zajímavá, jako ta o patro níž, ale z celkového hlediska byla velmi kvalitně zpracovaná a líbila se mi. Když už jsme si mysleli, že jsme všude byli, vzpomněli jsme si na zahradu, kde byla vystavená helikoptéra, loď a nějaká ta vozidla. Myslím si, že nám všem utkvěl v paměti jakýsi tank, který si jeden český obyvatel během druhé světové války sestavil, aby mohl uprchnout přes hranice. No, řekněme, že onen „tank“ byl velmi zajímavý a komický.

Vrátili jsme se do haly, kde už čekali ostatní spolužáci. Pan profesor se s námi rozloučil a akce v tu chvíli oficiálně skončila. Odnesl jsem si z ní velmi pozitivní dojem, protože velká část exponátů byla tvořena věcmi, o které se zajímám. Celkově si tedy myslím, že návštěva tohoto muzea stojí za to.

Lukáš Cimr, I1.C (školní rok 2012/2013)





















Žádné komentáře:

Okomentovat