úterý 2. května 2017

Exkurze ve firmě CTECH

Ve středu 12. dubna jsme měli tu čest navštívit velmi zajímavou firmu: CTECH v pražské Michli. Po příchodu nás recepční uvedla do zasedačky, kde nám hlavní správce systémů a sítě a zároveň jeden ze tří hlavních zakladatelů vyprávěl o vzniku a historii firmy i o jejích hlavních zakázkách a projektech.



Následovaly prezentace týkající se developerských projektů, 3D animací či atraktivní rekonstrukce samotné budovy v roce 2010. Zaujala nás například dlouholetá spolupráce s libereckým hokejovým týmem Bílí tygři. A pak nás čekala prohlídka zázemí firmy. Byli jsme rozděleni na dvě skupiny: jedna zamířila do serverovny, což je klenot CTECHU – zařizuje rendering a připojení k síti, zároveň ale funguje jako topení celého komplexu: vcelku velká render farma totiž produkuje dost zbytkového tepla, které využívá ve svůj prospěch k ohřevu vody a vzduchu, což je velmi efektivní; je to trend datových center současnosti. A samozřejmě ukrývá počítače, jejichž cena se pohybuje okolo 40 tisíc korun. Obrat firmy činí kolem 50 milionů korun ročně.


Druhá skupina měla namířeno do hlavní místnosti, kde se řešilo vše okolo 3D grafiky: mohli jsme sledovat, jak spolupracuje grafické, programovací a animační oddělení, jak vznikají webové stránky, kde a jak probíhá testování.



Každého zaujalo něco jiného, ale leckdo z nás si dokáže představit v takovém centru, prostředí a kolektivu pracovat. A hlad po kvalitních „ajťácích“ nám prý dává šanci na dobrou a zajímavou práci v budoucnu sehnat. Shodli jsme se na tom, že to byla asi nejzajímavější exkurze, jakou jsme dosud se školou absolvovali.

Marek Mžyk, I3.C

Žádné komentáře:

Okomentovat