úterý 17. prosince 2019

Úspěch našeho žáka ve finále Elektrotechnické olympiády

Lukáš Rajmont ze třídy E.1A uspěl ve finále Elektrotechnické olympiády pořádané ČVUT FEL. Lukáš obsadil v celorepublikovém finále 2. místo z devíti finalistů. Ve finálovém kole bylo zapotřebí zaujmout komisi prezentací svého výrobku a následně obhájit své závěry v odborné diskuzi se členy komise.


Lukáš, soutěžil se svým výrobkem Elektronkový zesilovač, jehož mechanickou konstrukci navrhl v programu Autodesk Inventor, sám provedl osazení součástek, vypočetl a navinul transformátory, provedl funkční zapojení a zesilovač sám odzkoušel a proměřil. Výsledky funkčnosti a měření dokázal obhájit před odbornou komisí. Elektronky v současnosti nachází uplatnění především v oblasti nízkofrekvenčních výkonových zesilovačů pro hudební nástroje, protože dokáží přispět k nenapodobitelnému charakteristickému zvuku. Tranzistorový zesilovač tento zvuk není schopen nahradit stejným charakterem, i když bude mít lepší parametry.




Využití elektronek při konstrukci výkonových zesilovačů představuje nejen plně funkční řešení, ale také originální estetický vzhled. V případě otevřené konstrukce zesilovače ze skla a lesklého plechu je možné nejen slyšet charakteristický zvuk hudebního nástroje, ale také ho vidět a cítit v podobě žhnoucího červeného světla a sálajícího tepla. Lukášův elektronkový zesilovač je plně funkční, má dobré parametry a skvělý zvuk.

Další informace z finálového kola jsou k dispozici na oficiálních stránkách soutěže.

Josef Řehulka

Žádné komentáře:

Okomentovat