pondělí 29. září 2014

Voda 2014

1. den: Začátek

Je 6. 9. a přesto, že je sobota, tak se před školou houfuje spousta studentů. Dnes odjíždíme na vodu. Naštěstí se nikdo neztratil a všichni dorazili přiměřeně včas, takže jsme mohli po deváté vyrážet. Cesta, přestože zabrala asi tři hodiny, utekla rychle a my dorazili do kempu u Rožmberka nad Vltavou. Poté, co jsme si postavili stany, čekal nás kurz „na suchu“ s instruktory. Pak už jsme se rozdělili do dvojic a šli si vše vyzkoušet na vodu. Zbytek dne jsme měli volno, a jelikož pršelo, byli jsme v podstatě všichni zalezlí ve stanech.

2. den: První trasa - nebude bez namočení

Přesto, že budíček byl v osm ráno, vyráželo se až v deset. Každý se tudíž mohl rozkoukat podle svého, nasnídat se a zvládnout všechny běžné věci, které se ráno dějí. Autobus nás zavezl do Vyššího Brodu, odkud jsme měli sjet po vodě zpět do Rožmberka (cca 14 km). Po malé chvíli se před námi objevil jez, který byl podle “znalců” ten nejtěžší z celé vody. Pomocí rad instruktorů a za dozoru profesorů jsme ho všichni zdárně překonali, i když někteří měli vodu v lodi a někteří byli mokří od hlavy až k patě. Zbytek cesty proběhl bez potíží. V táboře se tento večer poprvé rozdělal oheň a s kytarou a zpěvníky jsme poseděli u ohně.

3. den: Dlouhá cesta

Dnešní ráno začínalo jako to včerejší. V deset hodin jsme odjížděli z Rožmberka a čekala nás dost klidná voda, trasa ale byla 25 km dlouhá. I když voda byla klidná, některým z nás se přesto podařilo se více, či méně namočit. Po cestě nebylo nic moc zajímavého k vidění a my jsme se bez větších problémů dostali až před Český Krumlov. Tady jsme sjeli jeden jez a pro dnešek naše cesta skončila. Autobus nás dovezl zpátky do tábora a měli jsme rozchod. Poté, co jsme si sbalili věci, jsme strávili další pěkný večer u táboráku.

4. den: Krumlovské jezy a Český Krumlov

Toto ráno bylo jiné tím, že jsme museli sbalit stany. Někteří z nás se ještě vydali na prohlídku hradu Rožmberka. Když jsme byli všichni, mohli jsme se přesunout tam, kde jsme včera skončili. Čekalo nás projetí Českým Krumlovem a s ním spojené čtyři jezy. Všechny je překonat nebylo těžké, a když jsme si prohlédli Krumlov z lodi, bylo na čase trochu si ho prohlédnout i na suchu. Dostali jsme rozchod a mohli jít kamkoliv, jen jsme se museli včas vrátit k autobusu. Z Krumlova jsme pak odjeli do Zlaté Koruny, kde jsme “rozbili” tábor.

5. den: Poslední voda?

Ráno jsme vyrazili nikoliv z Krumlova do Koruny, ale z Koruny do Boršova. Začínala být dost zima a vypadalo to, že možná bude i pršet. Po cestě jsme měli zastávku u zvláštního obchodu s plackami. Placky mohly být slané, sladké i slano-sladké. Po cestě byly dva jezy. Jeden jsme museli obejít. Ten den spadla spousta lidí do vody. Nakonec jsme byli všichni rádi, když jsme se dostali do tábora a do suchého. Pak se někteří vydali na procházku do Zlaté Koruny. Večer byl o něco veselejší než ty předešlé, snad proto, že všem bylo jasné, že konec vodáku se blíží.

6. den: A zase Krumlov

Už od rána bylo mizerné počasí. Bylo rozhodnuto, že na vodu se dnes nepůjde. Místo toho jsme si byli prohlédnout klášter Zlatá Koruna a poté jsme vyrazili ještě jednou do Českého Krumlova. Celý den bylo ošklivo, a tak nám nezbývalo než sedět ve stanu nebo v přístřešku a hrát karty. Uno, bang, černé historky, prostě, co kdo měl. Když už se všichni rozutekli, zbývalo jen sbalit věci a jít spát.

7. den: Odjezd do Prahy

Dnešní ráno bylo dost chaotické. Všichni balili stany a vše se nakládalo do autobusu. Když byl tábor vyklizen, mohlo se jet. Tři hodiny cesty utekly a my se zase ocitli před budovou naší školy. Krátce po poledni jsme byli všichni se svými věcmi na cestě domů.



Zuzana Holušová, L3.D (školní rok 2014/2015)

Poznámka: redakčně upraveno.

Žádné komentáře:

Okomentovat