pátek 9. ledna 2015

Vzkaz všem fotografům!

Milí studenti, autoři snímků do fotosoutěže, vybrala jsem pro vás pár postřehů a rad z hodnocení Jána Šipöcze z Centra FotoŠkoda k celému 11. ročníku:
V tomto ročníku soutěže se opět sešlo množství zajímavých fotografií. Všiml jsem si dvou věcí:

Mnoho fotografií je komponovaných na střed – a ne vždy úplně dobře. Tedy ne úplně přesně. Není samozřejmě špatné komponovat na střed, ale pak je nutné, aby to bylo přesně – v opačném případě působí fotografie jako nepovedená. Taky přemýšlím, jestli to není jenom proto, že mnoho telefonů jednoduše ostří na střed.

Pak přibylo mnoho digitálních efektů. Je důležité si uvědomit, že mnoho úprav, které nám fotografické programy nabízejí, vychází z klasické fotografie - tónování, rozostření, deformace. Vše bylo možné z fotografií udělat ve fotokomoře. U efektů však platí jedno pravidlo – „Dobrá fotografie nepotřebuje efekty a nepovedenou fotografii žádný efekt nezachrání“.

Nejvíce mě zaujala fotografie „Nádraží“ – na první pohled konečná tramvají. Avšak něco diváka nutí se na fotografii dívat déle. Je v ní mnoho detailů, je na ní na co se koukat. Jakoby zdvojením stejného motivu divák hledá rozdíly mezi pravou a levou stranou fotografie. Až zjišťuje, že to nejsou dva stejné záběry vedle sebe. Kdysi - na začátku experimentů z 3D obrazem - vznikla tzv. Stereo fotografie. Tato fotografie mi ji připomněla.

Nádraží

Kompozičně mě zaujala fotografie – „Do nekonečna“. Autor pracuje s tvarem, pohled nahoru, název výstižný – ne však nudně popisný.

Do nekonečna

Po obsahové stránce mě zaujal snímek – „Když se nedaří“. Je vidět, že autor/autorka pozorně sleduje a vnímá své okolí. Vidí věci v souvislostech. Co vizuálně působí trochu rušivě, je pozadí na fotografii. Čistá zeď v pozadí by podpořila ústřední motiv snímku.

Když se nedaří

Tady bych poradil – využít optickou neostrost – která by zvýraznila hlavní motiv a potlačila tak výrazné pozadí.

Ján Šipöcz


Tak ještě k výsledkům: autorem vítězné fotky Nádraží je Bohumil Holada ze třídy E2.A, Do nekonečna vyfotil Antonín Pečenka z I4.B, Když se nedaří má na svědomí moje maličkost.

V internetovém hlasování zvítězila Bohemka Víta Bednáře z L2.D, v závěsu za ní je Petr Šetka z I4.B s Hostivaří v odrazech, následuje Dominik Kolek, I3.C, a Koleje.

Bohemka

Hostivař v odrazech

Koleje

Všem blahopřejeme a přejeme dobré světlo, inspiraci a čas!

A za rok na shledanou!

Dana Havlíková

Žádné komentáře:

Okomentovat