neděle 29. listopadu 2015

Návštěva Národní technické knihovny

V pátek 20. listopadu jsme se třídou zavítali do NTK v Praze – Dejvicích. Hned při vstupu do budovy jsme byli překvapení moderním pojetím architektury. Přízemí na nás působilo otevřeně, jako náměstí, které na tomto místě kdysi bylo. Studenti zde seděli na lavičkách připomínajících tvarem chemické vzorce, povídali si a popíjeli kávu přinesenou z místní malé kavárničky. V interiéru nás zaujalo, že veškeré rozvody, tedy trubky topení, potrubí vzduchotechniky i elektrické kabely byly přiznány a vedeny po povrchu.

Po příchodu z šatny nás vyzvedla milá mladá průvodkyně, která nás po úvodu do historie NTK dovedla přes vstupní halu do centra budovy. Tady nás zaujala hlavně podlaha: její abstraktní duhová kresba je doslovným přepisem statického výkresu, tzv. průběhu napětí. Zajímavé byly taky komiksové obrázky na šedé betonové zdi a prosklený strop. Další zajímavostí bylo malé pískoviště, na němž se promítaly barvy znázorňující tloušťku písku – tedy jakési vrstevnice (šlo o projekt studentů ČVUT).

Průvodkyně nás provedla všemi patry, představila nám studovny a učebny, které jsou tu k dispozici, a taky systém půjčování knih a jejich vracení pomocí třídicího robota.

Návštěva NTK byla zajímavá a dostane-li se někdo z nás na vysokou školu, bude tady jistě častým hostem.

Jan Bouška, I1.C

Žádné komentáře:

Okomentovat