neděle 8. listopadu 2015

Obrovský úspěch: od SOČ k České hlavičce 2015

Česká hlavička je prestižní soutěž středoškolských vědeckých talentů a je obdobou soutěže Česká hlava, oceňující špičkové vědce. Porota soutěže České hlavičky, tvořená zástupci vysokých škol a vědeckých ústavů, letos z desítek nominací vybrala sedm středoškoláků – a jedním z nich byl náš student Jakub Topič (loňská I3.B).

Jakub v této soutěži obdržel Mimořádnou cenu společnosti SAP, udělovanou za projekty z oblasti IT a programování, a to za Domácí meteostanici s  webovým rozhraním.  Se svou prací již předtím v kategorii Informatika vyhrál krajské kolo SOČ a v celostátním kole se umístil na pěkném 9. místě.


Když jsme se o Jakubově úspěchu dozvěděli, potají jsme zorganizovali cestu Jakubových spolužáků do Brna na slavnostní předávání cen. Nesměli jsme totiž Jakubův úspěch zveřejnit a medializovat dříve, než proběhl galavečer, který moderoval Martin Dejdar s Veronikou Hong a doprovázel zpěvák Marek Ztracený se svou hudební skupinou. Večer natáčela ČT Brno, která v předstihu na naší škole i u Jakuba doma natočila Jakubův medailonek, který se na galavečeru při předávání cen promítal.

Lenka Suchánková

A jak to viděli Jakubovi spolužáci?


Když jsme se dozvěděli, že Jakub Topič byl nominován do Českých hlaviček, tak jsme se rovnou rozhodli ho jet podpořit. V pondělí 19. 10. tedy odjela většina třídy do Brna na předávání cen mladým vědcům, vítězům soutěže České hlavičky 2015.  Cesta pohodlným autobusem Student Agency byla velmi příjemná a stejně tak i personál, který nás na ní doprovázel. Když jsme dorazili na brněnské hlavní nádraží, tak jsme si nebyli moc jistí, kudy dál, a hledali jsme zastávku správné tramvaje, tedy „šaliny“. Avšak pan Kvíz nepostrádá orientační smysl a tak hlavně díky němu jsme dorazili až ke kulturnímu domu, ve kterém se mělo předávání cen odehrát.

V brněnském Sonocentru jsme byli usazeni v předních řadách a mohli si tak plně vychutnat skvělou atmosféru celé akce. Velmi se nám líbilo moderátorské duo, které dělalo celý galavečer vtipným. Večerem nás totiž provázel známý moderátor Dejdar s kolegyní a oba překvapovali vtipnými vsuvkami, např. na téma „nelze dělit nulou“. Celý večer se nám však velice líbil, krásná atmosféra a zajímavé projekty. Bylo taky pěkné vidět, jak byl kamarád Jakub Topič překvapený naší přítomností.


Ohodnocených prací bylo celkově šest a všechny byly velmi zajímavé. Hlavní hvězdou byl ale reprezentant naší školy, který se na jeviště dostal jako poslední, jako "zlatý hřeb večera". Vyhrál cenu SAP, která byla udělena za práci z oblasti informačních technologií. Projekt našeho spolužáka se nám velmi líbil, že si někdo vyrobí doma takto fungující meteostanici, no klobouk dolů.

Také se nám líbilo vystoupení Marka Ztraceného, který musel v jedné ze svých písniček zaměnit slova, aby ji mohl zahrát před 22. hodinou – a rozesmál tím celé publikum, které strhl k doprovodu při refrénu písně.

Byla zde i Česká televize Brno, která vše pečlivě natáčela.

Po udělení cen jsme jeli zpět na nádraží na autobus, cestou jsme se občerstvili v McDonaldu a taky jsme si mohli prohlédnout, jak vypadá Brno večer, a musím uznat, že Praha je hezčí :-D.

V autobuse do Prahy nás milá paní stewardka opět pohostila kafem, čajem nebo čokoládou dle libosti a také jsme využili dotykových obrazovek na sedadlech.

Celá fotogalerie je k dispozici na našem facebooku.

Filip Beneš, Filip Kratochvíl, Oleksandr Kutsyn, Jan Kvíz, Dominik Rathouský, Milan Sklenář, Lukáš Urválek, I4.B (redakčně upravila Lenka Suchánková)

Žádné komentáře:

Okomentovat