úterý 29. listopadu 2016

Den válečných veteránů

V pátek 11. 11. 2016 (což je Den válečných veteránů) se konala exkurze do VHÚ – do Vojenského historického ústavu v Praze. Jeli jsme autobusem 133 a potom jsme kousek šli pěšky.

Před námi se objevila velká šedá budova s výrazným znakem květu vlčího máku, který byl vidět z dálky. Přesně tam se uskutečnila naše společná fotografie třídy L1.E. Po pár krocích bylo vidět před budovou několik vyzbrojených vojenských aut a také byla venku ukázka vojenské výzbroje.



Po příchodu jsme si mohli odložit své věci do větší chodby a první co jsme si prohlédli, byla výstava V ulicích protektorátu. Na této výstavě byly fotografie, mapy, zbraně, oděvy a spousta dalších zajímavých věcí včetně dobového videa, které zaujalo většinu třídy.



Po skončení této expozice následovalo čekání na spolužáky a také na průvodce. Další prohlídka začala v 11 hodin. Průvodce byl rozeznatelný ode všech, jelikož měl na sobě uniformu ze sedmileté války a držel v ruce zbraň, která mu sahala téměř od země až k bradě. Na nose měl posazené velké kulaté brýle, takže jeho oči se zdály být obrovské. Provedl nás další výstavou jménem V zákopech první světové války. Výstava byla velmi dobře udělaná a nacházela se tam spousta zajímavých věcí, ale většina (jak se dalo předpokládat) byly zbraně a plynové masky. Byly tam také hezky udělané vagony, přes které se chodilo, a v každém byl nějaký obraz či dobové video. Také se nedalo přehlédnout několik obrázků připomínajících tehdejší noviny. Na konci prohlídky jsme všichni dostali k vyplnění pracovní listy, na kterých byly otázky, které se týkaly 1. světové války. Za vyplnění dostal každý nějaký dáreček (komiks, pexeso, pozzle). Ale to nebylo vše, ještě jsme si prohlédli výstavu o 2. světové válce, na níž byly hezké miniatury a několik modýlků vojenských letadel atd… Kluci si ještě na závěr složili puzzle.



Když jsme skončili, mohli jsme jít domů. Jenom jsme si nevšimli, že se tam podává guláš, takže všechny trochu zamrzelo, že nemohli ochutnat, ale jeden ze spolužáků tvrdil, že byl výborný, a tak mu všichni uvěřili. Takto skončil den ve Vojenském historickém ústavu v Praze, v němž jsme oslavili Den válečných veteránů a také jsme se zde dozvěděli, proč tento svátek vznikl a jakým způsobem se ve světě slaví.

Další fotografie si můžete prohlédnout na našem facebooku.

Natálie Mitášová, Přemysl Novák, Jan Kudrna ze třídy L1. E

Žádné komentáře:

Okomentovat