pondělí 6. listopadu 2017

Viděli jsme NERVOUS TREES

Ve čtvrtek 19. 10. 2017 se naše třída L1E vydala na výstavu Krištofa Kintery, která se koná v galerii Rudolfinum. Výstavu také navštívili naši spolužáci z třetího ročníku.


Krištof Kintera je náš současný úspěšný výtvarník, který se věnuje modernímu umění. Jeho díla jsou postavena především na využití již použitých předmětů.

Samotná výstava začínala v horním patře galerie, kde jsme zhlédli video, na kterém bylo ukázáno, jak Krištof Kintera tvoří svá díla. V další místnosti na náš čekalo zajímavé překvapení, spousty desek různých strojů a přístrojů smontovaných a připájených, dekorativními prvky tohoto výtvoru byly klávesnice a kabely, které se válely kolem. Výstava se postupně dostávala do zajímavých prostor, kde byly objekty a kresby na zdech a stropech, kam jsme mohli pomocí lešení vylézt.

Dalším výrazným objektem byl Démon růstu, který byl tvořen obrovskou „hromadou“ míčů, koulí, ozdobiček a dalších kulatých předmětů. Do objektu se dalo vlézt, uvnitř se nacházela židlička, na které se moderní člověk mohl vyfotit (když už jsme na moderní výstavě, že? :-)).


V další místnosti byla velká věž z pytlů cementu, která vypadala, že se každou chvíli zřítí k zemi, ale uvnitř se nachází kovová tyč, která samozřejmě celou věž drží, jinak by ji mohl nějaký nepořádný student z Úžlabiny shodit a zavalit své spolužáky.

Na výstavě se nacházelo mnoho dalších děl, ale mě osobně zaujala dvě. První byla obrovská hromada praček, které střídavě začínaly prát, v některých se dokonce ještě nacházelo prádlo. Druhé dílo tvořily Nervous trees, „sochy“ stromů, které se každou chvíli zachvěly, a tím docílily „nervozity“. Na větvích stromů se nacházely zeměkoule.


Na konci výstavy se nacházely kostky, ze kterých si spousta lidí stavělo věžičky. Se spolužáky jsme se tedy také vrhli do stavby a dopadlo to tak, jak vidíte níže na obrázku. Drželo to, ač to tak úplně nevypadá.


Výstava se mi líbila. Tohoto umělce jsem neznal, takže jsem se dozvěděl něco nového.

Krištof Kintera má velice zajímavá díla, která mají světový úspěch.

Jakub Rychlý L1.E

Žádné komentáře:

Okomentovat