pátek 26. ledna 2018

Studentské prezidentské volby – II. kolo

Ve dnech 16. a 17. ledna 2018 se naše škola, doufejme již naposledy v tomto školním roce, opět zapojila do projektu "Studentské volby", konkrétně do druhého kola volby prezidenta České Republiky.

Volba probíhala poněkud jiným způsobem, než jak tomu bylo v předcházejících volebních dnech. Protože se blížilo pololetí, ke kterému neodmyslitelně patří zavírání známek a dohánění průměrů na poslední chvíli, bylo rozhodnuto, že tentokrát hlasování uděláme digitální cestou. Přihlašování probíhalo zabezpečenou cestou přes školní server a jako přihlašovací údaje jsme využívali školní loginy, tedy každý student mohl hlasovat jen jednou, právě ze svého účtu, nepomohla by ani změna IP adresy, protože jsme si jednoduše pamatovali, kdo už volil, stejně jako u voleb reálných, kde si komise také odškrtává příchozí. Systém jsme zvládli nasadit a otestovat včas, a tak se mohlo v úterý dopoledne rozeznít školním rozhlasem hlášení o tom, že studenti opět mají možnost volby a kde a jak mohou svůj hlas kandidátovi dát. Očekávali jsme, že volební účast nebude taková, jako když jsme dělali volby fyzicky v učebně, ale příjemně nás překvapilo, že i přes tento fakt se zúčastnila více než polovina studentů. Zvítězil pan profesor Jiří Drahoš s celkovým počtem 166 hlasů, současný pan prezident Miloš Zeman získal hlasů 59.

Ve středu odpoledne jsme hlasování ukončili, výsledky jsme odeslali organizátorům voleb a celý webový portál opět odstavili. Třeba znovu najde využití při dalších studentských volbách, ale to už se mě asi netýká.

Dominik Kadera, L4.D

Žádné komentáře:

Okomentovat