úterý 6. února 2018

Exkurze do technického zázemí NTK

Dne 30. 1. 2018 jsme navštívili Národní technickou knihovnu, avšak ne knihy, ale technickou část ve sklepech. Přivítal nás prima chlapík, který nás zavedl do technického zázemí budovy. V první místnosti jsme viděli serverovnu pro tuto budovu, dále hasicí zařízení, rozvodnu elektřiny, klimatizaci a topení. Hasicí zařízení se skládalo z kompresorů a nádrže s vodou. V trubkách na stropě byl natlakovaný vzduch. Jakmile by došlo k požáru a úniku vzduchu, celé potrubí by se zalilo vodou.


Další zajímavost byla v ovládání světel. Každé světlo mělo adresu, takže se dalo samostatně rozsvěcet. Každý týden se všechna světla na chvíli rozsvítí a vyzkouší se, jestli není nějaké vadné. Pokud ano, systém to sám pozná a pošle email, že světlo nesvítí.


Další nezbytnou věcí pro knihovnu byl generátor, který po výpadku napájení naskočí a dál dodává potřebnou energii. Pro překlenutí doby mezi výpadkem a naskočením generátoru se používala rotační UPS, která byla pouze pro PC a servery, aby se tímto krátkým výpadkem nevypnuly.

Tomáš Mezera, E4.A

Žádné komentáře:

Okomentovat