pondělí 15. října 2018

Just keep studying in the UK

Cíl projektu zdokonalit jazykové dovednosti žáků prostřednictvím přímé komunikativní metody výuky, seznámit se s místní kulturou a zvyky ve Velké Británii, byl naplněn.


Žáci 2. ročníků, vycestovali na jih Velké Británie, do Brightonu, kde strávili necelý týden (30. 9.–6. 10. 2018). V dopoledních hodinách od 9,00 do 12,00 navštěvovali intenzivní výuku anglického jazyka a v odpoledních hodinách následoval bohatý program, který propojoval výuku, procvičení angličtiny a kulturní poznání země.

Hned první den proběhla podrobná prohlídka přímořského městečka Brighton. Navštívili jsme Royal Pavilion, bývalý královský palác postavený na počátku 19. století. Následovala návštěva akvária Sea Life a tzn. Brighton Pier, největšího mola v Brightonu.


Jedním z dalších výletů byla návštěva přístavního města Portsmouth. Většina pamětihodností města tedy s námořní historii souvisí. Žáci navštívili loď HMS Victory, shlédly parník HMS Warriour, námořní muzeum a podnikli plavbu lodí po přístavu.

Následující odpoledne žáci navštívili letecké muzeum, které se nachází od roku 1982 na okraji bývalého letiště RAF nedaleko města Chichester. Mezi lety 1918 a 1970 bylo RAF Tangmere operační letiště, které bylo známé především pro hlavní roli, kterou hrálo během bitvy o Británii. Součástí prohlídky byla i možnost sednout si do kokpitu letadla a prostřednictvím simulátoru si létání vyzkoušet.


Další den následoval výlet do Windsoru, malebného městečka, které leží asi 30 km od hlavního města Londýna. Zde žáci poznali místí průvodkyni Amandu a spolu s ní si prohlédli místní hrad a jeho okolí a také se dozvěděli zajímavosti o královské rodině.

Před návratem do České republiky byla zařazena návštěva Londýna. Autokarem jsme se z Brightonu vydali do londýnské části Greenwich. Tato část Londýna je východní vstupní bránou do Londýna, a právě tady žáci měli možnost najít místo, kterým prochází nultý poledník, podle kterého se nastavují hodiny po celém světě. Po prohlídce rozlehlého parku následovala hodinová plavba lodí po Temži do centra hlavního města do Westminstru. Následovala pěší prohlídka známých památek např. Big Ben, Westminster Abbey, London Eye, Oxford Street, Trafalgar Square a další.


Výuka anglického jazyka byla zajištěna v místní jazykové škole ISE Hove v centru města. Skupina 45 žáků byla rozdělena na 3 jazykové úrovně dle dosažených znalostí a dovedností ve škole. V každé skupině se každý den vystřídali 3 lektoři – rodilý mluvčí. Každá hodina byla zaměřena na jinou dovednost. Na závěr tohoto intenzivního kurzu každý z žáků obdržel certifikát o absolvování kurzu.

Žáci byli ubytováni v rodinách ve skupinách po 2 až 4. Všechny rodiny byly pečlivě vybrány místní agenturou. V rodině žáci poznali a zažili opravdovou integraci do života v anglickém stylu. Ochutnali místní specialitu „fish and chips“, ale i místní „curry“. Poznali některé zvyky a také měli možnost porovnat životní styl ve Velké Británii a České republice.

Písemným výstupem z projektu je pracovní list a žákovský deník v anglickém jazyce. Žáci měli za úkol zpracovat deník s fotodokumentací z každého jednotlivého dne včetně vlastních komentářů a připomínek.


Tento projekt byl velice úspěšný a přínosný. Žáci ve svých denících ocenili jazykovou výuku, odpolední program i ubytováni v rodinách. Obohatili si svoji slovní zásobu, procvičili angličtinu, ale i poznali, jak se žije, cestuje a pracuje ve Velké Británii.

Lenka Aoudj

Žádné komentáře:

Okomentovat