pondělí 8. března 2021

Tematické semináře orientované na kybernetickou bezpečnost

Organizační tým Kybersoutěže a partnerské organizace orientující se na problematiku kybernetické bezpečnosti připravily pro studenty zajímající se o kybernetickou bezpečnost soubor tří interaktivních webinářů. Těchto seminářů se zúčastnili i žáci naší školy. Daná problematika úzce souvisí s výukou specializace Kybernetická bezpečnost.

První z webinářů se jmenoval Digitální stopa a hledání v šedých datech a uskutečnil se online ve středu 20. ledna 2021. Přednášející byl z firmy organizace TOVEK.

Druhý z webinářů se jmenoval Co vlastně znamená pracovat v oblasti kyberbezpečnosti a uskutečnil se online ve středu 3. února 2021. Přednášející byli z těchto institucí: Czech Cyber Security Working Group, Flowmon Networks, Ministerstvo obrany ČR, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Armáda ČR.

Třetí z webinářů se jmenoval Jak funguje a jaké jsou požadavky na práci v centru SOC a uskutečnil se online v úterý 23. února 2021. Přednášející byl z organizace NAKIT.

Semináře trvaly cca 90 minut a jednalo se vždy o odbornou přednášku vedenou odborníkem z praxe, který vždy hovořil na dané téma. Během webináře bylo možné pokládat dotazy do chatu oline schůzky. Pro webinář se používala platforma Cisco Webex – mimo jiné i proto, že jedním ze spolupracujících partnerů byla firma Cisco. První seminář na téma digitální stopy a šedých dat se věnoval vysvětlení těchto pojmů a praktickým ukázkám skutečnosti, jaké stopy po sobě zanechává každý z nás při pohybu na Internetu a praktickou ukázkou nástrojů, které dokáží analyzovat tato data a vyčíst z nich neskutečnou řadu údajů o daném uživateli. Jednalo se tedy spíše o odborně zaměřený seminář. Dalšími dva semináře byly motivační. Cílem bylo získat povědomost o tom, jaké pracovní pozice se v oblasti kyberbezpečnosti studentům nabízí, jaké jsou na budoucí zaměstnance kladeny požadavky apod.

David Čepička

1 komentář:

  1. Nedávno jsem četl, jaké bezpečnostní rizika představují pro domácí sítě například fit náramky. Respektive neověřené aplikace, které dokážou napíchnout operační systém. Docela mě to překvapilo. Jsem teda jen takový hobby IŤák, takže jsem tomu rozumněl tak z poloviny, ale i tak mi to jako varování stačilo. :) A to nejsem žádný paranoik v informačních technologiích.

    OdpovědětVymazat