středa 1. května 2013

Jak se obchoduje s elektřinou


Dnes je 25. 4. 2013. Já s třídou L4.E stojím před budovou společnosti ČEZ, a. s., která se nachází poblíž zastávky metra Budějovická. Zúčastníme se přednášky o obchodu s elektrickou energií a exkurze, kterou vede Ing. Michal Skalka, ředitel úseku Trading a absolvent SPŠE V Úžlabině.

Vcházíme dovnitř budovy. Vše je moderně zařízené, cítím příjemný chlad. Ještě máme trochu času, tak si sedám na recepci a otvírám ekonomický deník, který zde nacházím, než se však stihnu pořádně začíst, jsme uvedeni do zasedací místnosti.

Po chvíli přichází i pan Skalka a začíná svou přednášku. Žertem dodává, že na nás použije standardní prezentaci ČEZu pro politiky, protože o obchodu s elektrickou energií víme tolik, co oni. (prezentaci jsem posléze našel na adrese: http://goo.gl/ttfQD) Nejdříve se věnuje trhu. Působí příjemným a profesionálním dojmem. Vnímám ho velice kladně. Po části o trhu přichází na řadu téma obchodování. Vysvětluje nám rozdíl v obchodování na volném trhu (OTC Marketu) a burze (Exchange Marketu), kde se používá VARIATION MARGIN, což je ochrana kupujících proti defaultu (krachu) prodávajícího. Uvádí i jeho nevýhodu.

Nyní se dostáváme k cenotvorbě. Pan inženýr říká, že si z nás vyzkouší z ekonomie. Zarazím se, protože se ode mne asi bude čekat, vzhledem k mé známce, že budu odpovídat hlavně já. Tolik se mi nedaří orientovat se v grafech nabídky a poptávky, jak bych si přál, ale zastoupili mě jiní, rychlejší a na všechny otázky jsme odpověděli. Neudělali jsme panu Honsovi ostudu.

Přednáška končí a nás si přebírá jeden z brokerů. Následujeme ho. Jedeme výtahem a já cítím mírné přetížení. V šestém patře jsme za chvíli. Nejprve nám říká o rozdělení kanceláří na tzv. Back Office (účetní), Middle Office (analýza) a Front Office (obchod). Procházíme Back Office. Ticho jako v hrobě. Middle Office ani nevnímám. Zastavujeme se před Front Office. Na řadu přichází veselá příhoda ze zahraničí, kde při přestávce na oběd, nakupoval místo obchodníka jeho svetr položený na klávesnici. Říká „Na nic nesahejte.“ Ještě dodává, že jde jenom o peníze a že by je dostal za chvíli zpět, ale bylo by to nemilé. Vcházíme dovnitř.

Je téměř odpoledne, ale zde je přítmí. Mají zatažené žaluzie. Je dusno. V reproduktorech čas od času zní nabídky nějakého brokera. Naproti nám se nachází tabule se světovým časem a obrazovkami z vývojem cen vybraných komodit. Všude samý monitor a před nimi makléři. Kancelář vypadá jak malá burza, kterou znám z ekonomických zpráv. (Ne amerických filmů!) Jdeme k pracovišti našeho průvodce. Napravo od nás slyším angličtinu, asi zde pracuje nějaký cizinec. Dostáváme vysvětlení, jak se nakupuje a prodává. Zmínka padne také o tom, jak to ti obchodníci vlastně dělají, že hodně proměnných musí předpokládat a vydělávají, protože mají lepší odhad než ostatní.

Poslední zastávka je u operátorů, kteří musí vyrovnávat výrobu a spotřebu, protože se elektřina nedá efektivně skladovat a přílišné zatížení rozvodné sítě by ji zničilo. Posledních pár let i oni musí myslet na to, aby zapínali takové elektrárny, které mají co nejnižší variabilní náklady. Uvádí, že elektrárně Dlouhé stráně trvá naběhnutí do plného provozu kolem tří minut.

Naše exkurze končí. Z celé Front Office bych měl do půl roku infarkt, kdybych tam pracoval. Vycházíme z budovy a máme rozchod. Znatelně se mi ulevuje. Návštěva byla velice zajímavá, ale práce zde je asi občas velice stresující.

Patrik Budský, L4.E (školní rok 2012/2013)

Žádné komentáře:

Okomentovat