čtvrtek 7. května 2015

Jarní soustředění KSP MFF UK ve dnech 18.–25. dubna 2015 v Moravském krasu (u Blanska)

Jelikož jsem se v matematické olympiádě v kategorii programování probojoval do celostátního kola, dostal jsem pozvánku na jarní soustředění korespondenčního semináře z programování (http://ksp.mff.cuni.cz/sksp/2015J/letak.html).

Že všechno nepůjde podle plánu, jsme spolu s dalším účastníkem týdenního soustředění pořádaného Korespondenčním seminářem z programování zjistili velmi brzy, když jsme nastoupili do špatného vlaku. Dva vlaky totiž z hlavního nádraží odjíždějí na minutu ve stejném čase stejným směrem. Místo našeho rychlíku, který nás měl bez přestupu dopravit až do Blanska, jsme omylem nasedli do vlaku EC do Budapešti, který ale v Blansku nestaví. Po lehké výhružce evropskému komisaři, který byl zrovna ve vlaku, že pokud nám vlak v Blansku nezastaví, zastavím ho páčkou (brzdou), která je příhodně umístěna v každém kupé, jsem byl ujištěn, že to sice řešení je, ale bude mě stát 1000 €. No pak mi bylo telefonicky navrženo (děkuji p. Suchánkové :-D) vystoupit v Pardubicích a počkat na správný vlak, který tam dorazí za třicet minut, což jsme také učinili.

Kolem půl čtvrté jsme dorazili do Blanska, kde na nás už čekali organizátoři KSP a odvezli nám věci na Chatku v Obůrce, následoval asi pětikilometrový výšlap lesem na kopec do Obůrky; že toto je jen začátek, jsem tak nějak tušil.

První večer nás nechali vybalit si věci a večer jsme hráli společenské poznávací hry, no následující večer už začal nastupovat tvrdý režim, který vydržel až do konce soustředění. Byli jsme ujištěni, že každý den budeme mít osm hodin spánku s tím, že co je to spánek, bude definováno.

Druhou noc nás rozdělili do skupinek po čtyřech, zavázali nám oči a odvezli nás někam pryč na pole. V jednu hodinu ráno, bez mapy, bez informací o poloze jsme se měli dostat zpět do Obůrky, nesměli jsme přitom používat mobilní telefony, GPS, mapy, nic. Jelikož jsem to tušil, velmi teple jsem se oblékl, vzal si s sebou náhradní čelovky, baterky, náhradní ponožky, dvě pláštěnky, což se nakonec ukázalo jako dobrý nápad. Naštěstí byla naše skupinka velmi šikovná a podle rozhledny jsme se velmi rychle zorientovali a zhruba po hodině jsme došli do Obůrky mezi prvními.

Pro lepší představu přikládám mapu cesty:


Než jsme se odebrali spát, chvíli jsme si ještě povídali. Ráno v osm jsme vstávali na rozcvičku, po níž následovala snídaně. Rozcvička povinná nebyla, avšak byla podmínkou účasti na snídani, která už povinná byla :-D.

Po rozcvičce a vydatné snídani jsme se odebrali na přednášky, každý den (pokud nebyl nějaký jiný program) byly dopoledne dvě přednášky a večer jedna, souběžně běžely tři přednášky s různými tématy a každý si mohl vybrat, na kterou chce jít.

Má první přednáška byla o intervalových stromech, následovaná velmi zajímavou přednáškou o vyhledávání v textu (TRIE – písmenkový strom, Knuth–Morris–Prattův algoritmus). Za celý týden jsem absolvoval hodně odborných přednášek (grafové algoritmy, geometrie v algoritmech, intervalové stromy, teorie čísel, kryptologie), včetně legendárních přednášek Martina Mareše, které podle profesorů z MATFYZu nikdo jiný odvyprávět nedovede, o parsingu a analýze textu „kolejářským algoritmem“ a kompilaci kódu. Na závěr proběhla také velmi zajímavá přednáška o internetu a síťových protokolech (IMCP, TCP, UDP).

Určitě bych všem doporučil řešit korespondenční seminář z programování pro začátečníky (https://ksp.mff.cuni.cz/z/) a jet se na příští jarní soustředění podívat (jak jsem se doslechl, na soustředění KSP-Z se dostanete i s velmi malým počtem bodů, třeba s 10–15 body). Je to velmi zajímavá zkušenost a poznáte bandu fajn lidí. Já se třeba doteď scházím s profesory a cvičícími z MATFYZu a chodíme společně do čajoven.


David Blažek, L2.D

Žádné komentáře:

Okomentovat