úterý 12. května 2015

Úspěch našich studentů v krajském kole SOČ dne 27. dubna 2015

V pondělí 27. dubna proběhlo krajské kolo 37. ročníku Středoškolské odborné činnosti, což je každoročně pořádaná celostátní soutěž odborných prací studentů středních škol. Práci lze přihlásit do některého z 18 soutěžních oborů. V Praze bylo přihlášeno celkem 81 prací.

Letošní pražské krajské kolo se konalo v Karlínském Spektru DDM na Karlínském náměstí a bylo zahájeno v 9:00 ve Velkém sále. Obhajoby soutěžních prací ve všech kategoriích poté započaly v 9.30.

Do oboru Informatika, ve které jsem soutěžil se svou prací, bylo přihlášeno 8 soutěžních prací studentů ze 4 středních škol. Po celou dobu obhajob panovala vlídná a příjemná atmosféra. Každá obhajoba trvala 20 minut a skládala se z 10minutového úvodního slova autora, které bylo následováno diskusí. Jelikož byla odborná porota velmi dobře připravena a kladla konstruktivní dotazy, byly diskuse často velmi zajímavé. Porota ke každé práci rovněž připojila komentář k obsahu či k formální stránce práce.

Po obhájení všech prací v jednotlivých oborech nastala půlhodinová přestávka a pak již vyhlášení výsledků daného oboru ve Velkém sále. Dle mého názoru byly všechny práce velmi zdařilé a tudíž zde byla vysoká konkurence. Přesto jsme se jako studenti Úžlabiny umístili velmi dobře. V oboru informatika jsme obsadili 1. a 2. místo a v elektrotechnice 2. místo.

Pokud je práce, která obsadila v daném oboru 1. místo, doporučena odbornou porotou, postupuje do celostátní přehlídky, která proběhne v polovině června. Odborná porota může také navrhnout k postupu do celostátního kola i 2. místo, což se stalo v obou případech prací našich studentů. Výsledek licitační porady bude oznámen na konci května.

Jakub Topič, I3.B




Dodatek:
V kategorii informatika (mimochodem, jedné z nejpočetněji obsazených) 1. místo vyhrál Jakub Topič z I3.B s prací Domácí meteostanice s webovým rozhraním a 2. místo Jan Tomšů z E4.A s prací DKIDE - Integrované vývojové prostředí pro kernelový vývoj. V oboru elektrotechnika, elektronika a telekomunikace si 2. místo vybojoval Jakub Moravec z E4.A s prací Inteligentní měření.

Velmi jsem ocenila i vystupování a chování všech pěti studentů naší školy. Gratulujeme a držíme palce do celostátního kola, a to i těm, kteří ještě čekají na rozhodnutí licitační komise o postupu. 

Lenka Suchánková, školní garant SOČ

Žádné komentáře:

Okomentovat