pátek 26. února 2016

Exkurze designérů do Veletržního paláce

Dne 12. února se skupinka designerů z L2.D vydala pod vedením paní učitelky Adámkové do Veletržního paláce. Zde vystavoval svá díla známý čínský výtvarný umělec Aj Wej-wej.  Národní galerie si zapůjčila exemplář přímo z umělcovy vlastní sbírky. Jeho dílo je možno vidět přímo před Veletržním palácem do 31. 8. 2016. A o co se jedná? O 12 bronzových hlav zvířat čínského zvěrokruhu, které jsou postaveny do řady. Měří cca 3 metry do výšky a průměr hlav je přibližně 1,5 metru. Jsou upevněny na tenkých stojanech.

Aj Wej-wej se řadí mezi nejznámější současné čínské umělce. Jeho inovativní dílo, často označováno za provokativní, mu získalo velké mezinárodní uznání, zároveň z něj ale udělalo nepřítele čínské vlády.

Dále jsme navštívili i vnitřek paláce, kde jsme viděli spoustu zajímavých uměleckých děl od oblečení, uren až po obrazy malované nohama. Měli jsme možnost se vyvést do 5. patra v exponátu VP. Některým z nás se dělalo nevolno, protože to byl skleněný výtah, který jel poměrně pomalu, ale nakonec jsme to všichni zvládli a dojeli jsme bez závratí. Asi nejvíce mě zaujaly urny z mořské soli, připadají mi velmi praktické. Po třech hodinách od vhození do moře se urna rozpustí a vy jste rozptýleni  mezi mořské korály a spoustu jiných krás moře. Také mě velmi zaujalo velké růžové písmeno  H.

Tento výlet považuji  za vydařený a úspěšný. Výstava se mi velmi líbila.

Hana Kroupová, L2.D


Žádné komentáře:

Okomentovat