pátek 12. února 2016

Výuka na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT

Měření tloušťky rohovky
Dne 9. 2. 1015 jsme se zúčastnili exkurze na fakultě FMBI ČVUT sídlící na Kladně. Sraz jsme měli v 7:00 na autobusové zastávce u metra Nádraží Veleslavín a přesně o hodinu později jsme již vcházeli do učebny, kde nás čekalo první praktické cvičení – Nemocniční a informační systémy. Zde jsme se posadili k počítačům a v programu Informační systém Medicus 3 jsme podle pokynů přednášející profesorky, vytvořili vlastní, virtuální zdravotní kartu. Bylo to zábavné zpestření výuky. Vytvořili jsme záznam diagnózy, léků, alergií, očkování a nakonec jsme „sami sebe“ pozvali na vyšetření.


EKG
Přesně za dvě vyučovací hodiny jsme skončili, rozloučili se s profesorkou a vydali se na další přednášku na téma – Spirometrie, kde nás také čekala písemná práce z již probrané látky. Vyšetřili jsme zde svoji kapacitu plic. Po dalších dvou hodinách jsme šli do laboratoře optiky. Naučili jsme se pracovat s optotypy a refraktometrem, vyzkoušeli jsme si též vyšetření barvocitu. Pomocí autorefraktometru jsme naměřili oční vady – krátkozrakost, dalekozrakost. Také jsme pomocí optotypů, které byly promítány, na televizi zjišťovali, na kolik procent umíme náš zrak využívat. Většinou se výsledky pohybovaly v rozmezí 90–120 %.

Čtvrté a zároveň poslední stanoviště bylo věnováno tématu – plicní ventilace. Viděli jsme různé druhy ventilátorů a další přístroje, které se používají, když zkrátka plíce nemůžou. Také jsme se dozvěděli, že obor plicní ventilace má stále velké mezery, a výzkumná zařízení, mezi která kladenská fakulta patří, se stále zabývají vývojem a zdokonalováním všech přístrojů. Ve 14:00 jsme odcházeli na autobus směr Praha.

Štěrbinová lampa
Autorefraktomet
Jan Šojdr, E4.A

Žádné komentáře:

Okomentovat