neděle 1. května 2016

Opětovný úspěch našeho studenta v krajském kole SOČ!

Jakub Topič, student 4. ročníku oboru Informační technologie, se letos v krajském kole 38. ročníku SOČ umístil na 1. místě v krajském kole v oboru Informatika s prací IoT: Řízení modelové železnice.

Inspirován Internetem věcí se Jakub rozhodl vytvořit návrh a implementaci systému pro řízení analogové modelové železnice měřítka TT ze 70. let. Ve své práci Jakub propojil různorodé technologie v uceleném projektu a přeměnil tak klasický model železnice na vyšší technologický stupeň.

Použitý model železnice obsahuje 6 vlaků, 2 nádraží, 10 návěstidel, 6 výhybek, 11 spínacích kolejí a 12 úseků. Jakubova práce zahrnuje vizualizaci stavu kolejiště v reálném čase, vzdálené interaktivní ovládání návěstidel a výhybek přes internet, bezpečnostní systém, zamezující kolizím, možnost tvorby a spouštění vlastních sekvencí povelů a náhodné řízení. Pro vzdálené ovládání železnice Jakub využívá vlastní linuxový server, řídicí jednotku založenou na Arduinu a interaktivní webovou aplikaci.

Při obhajobě práce v krajském kole SOČ dokázal Jakub s přehledem zodpovědět i všechny otázky poroty i publika s velkou odbornou fundovaností.




Držíme palce nejen do celostátního kola SOČ, ale i k maturitě!

Lenka Suchánková (s využitím podkladů Jakuba Topiče, I4.B)

Žádné komentáře:

Okomentovat