úterý 10. ledna 2017

Exkurze s úsměvem

V pátek 9. prosince jsme se třídou byli v Národní technické knihovně. Nachází se v Praze 6 u stanice metra Dejvická.

Na začátku k nám přišel vousatý mladý instruktor, který nás měl po knihovně provést. Říkal nám spoustu zajímavých věcí, proč a jak byla knihovna postavena, navržena. Je oválného tvaru – to kvůli nárazům větru.


Mě nejvíce zaujala část, kdy jsme prošli turniketem do prvního patra. První, co mě uhodilo do očí, byly krásné a vtipné piktogramy, které zdobí stěny kolem dokola celé budovy. Zaujaly mě i malé detaily. Zajímavé bylo nasměrování světel ke středu budovy, nebo třeba technické popisky nad výtahy. Také mě udivilo obrovské ticho, které panuje v každém patře.


Na závěr jsem se rozhodl, že si pořídím průkazku.

Vít Netík, I1.C


Ačkoli povídání našeho průvodce bylo zajímavé, velký úspěch měly informační kiosky, nově využívané jako herní konzole v retro stylu. Bylo to prima zakončení exkurze s úsměvem.


Tomáš Tenkrát, I1.C


Národní technická knihovna byla otevřena v roce 2009 a nahradila předchozí knihovnu na Mariánském náměstí. V dnešní době se nachází v Dejvicích obklopena fakultami ČVUT. Knihovna má oválný půdorys a několik vchodů. Spodní patro je přístupné veřejnosti, do dalších pater je již potřeba mít průkazku. Nadzemní část má 6 pater, z čehož dvě jsou takzvané klidové zóny. Obsahuje asi 400 tisíc svazků. Přes milion dalších je uchováno v jednom ze tří podzemních pater.



Celá budova má zajímavý industriální design, díky němuž je vidět veškerá elektroinstalace, a je také snazší představit si a pochopit, jak byla postavena. Na podlahách je zobrazeno zatížení jednotlivých zón a na mnoha místech jsou uvedeny technické údaje. To nás velmi zaujalo.

Erik Zeiner, L1.E

Žádné komentáře:

Okomentovat