pátek 27. ledna 2017

Přednáška o kardiostimulátorech a defibrilátorech

Dne 18. 1. 2017 byla připravena pro naši třídu E4.A se zaměřením na lékařské přístroje přednáška o kardiostimulátorech a defibrilátorech. Přednášející přijel až z Kladna z ČVUT, byl velmi energický a skvěle vysvětloval. Nejprve jsme si teoreticky probrali funkci a přitom přístroje kolovaly po třídě. Viděli jsme starší i moderní typy.


Po teoretické části byl prostor pro dotazy, bylo jich poměrně dost. A pak jsme se dostali k očekávaným pokusům. Nejprve pokusy prováděl přednášející z Kladna, ale pak přišla řada i na nás, pod dozorem profesorů jsme pokusy prováděli my studenti. Nejzajímavější bylo určitě připojení vajíčka na elektrody defibrilátoru. Provedli jsme výpočet a z něj vyplynulo, že by se vajíčko mělo ohřát pouze o 10 °C. Proto jsme byli velmi překvapeni, když se vajíčko po nabití elektrod a následném spuštění rozletělo. Věděli jsme, že se vajíčko uvnitř bude rozpínat, ale nevzali jsme v úvahu, že impulz nepůjde po celé ploše, nýbrž nejkratší cestou, a tak došlo k poškození skořápky v místě elektrod. Vše jsme si objasnili, ale čas se bohužel nachýlil a musel jsme jít domů.



Přednášku bych hodnotil velmi pozitivně a myslím si, že by takových akcí mělo být mnohem více. Bylo to velmi příjemné zpestření klasické výuky.

Adam Buk, E4.A

Žádné komentáře:

Okomentovat