čtvrtek 12. ledna 2017

Zabít Johnnyho Glendenninga

Černá komedie ze současného Skotska do města Glasgow. Místní mafián se rozhodne zbavit svého obchodního partnera. Tento, podle něj, snadný úkol svěří svým dvěma poskokům. Jim se ovšem, za pomoci přítelkyně jednoho z nich a dalšího naštvaného gangstera, zadaný úkol poněkud vymkne kontrole. Když už to vypadá na „šťastné a zdárné“ ukončení úkolu, objeví se již zmiňovaný naštvaný gangster a hra nabere „vražedné obrátky“. Přežije pouze jeden z poskoků a jeho přítelkyně, jež právě rodí.



Dle mého názoru jde o velice vtipnou a zajímavou hru. Vulgarismy zde padají prakticky v každé větě a tak se nemůžeme divit, že se hra shledala s velikým úspěchem nejen u žactva naší školy. Zaujme též pyrotechnickými efekty. Ke hře bych měl snad jen jedinou výtku: Příběh byl uspořádán nesmírně chaoticky. Měl dvě části rozdělené přestávkou, přičemž byla nejprve k vidění část, která v příběhu pasovala tak nějak doprostřed. Po přestávce byla odehrána druhá část, která byla v příběhu zasazena na úplný začátek a konec. Toto bych považoval za veliké mínus. Bylo pro mě složité orientovat se v ději.

Hru i tak hodnotím velice kladně. Rozhodně bych všem doporučil jít se na ni podívat.

Jan Körbler, I3.C

Divadelní představení, na kterém jsme byli před Vánocemi, pojednávalo o zážitcích několika gangsterů a jejich blízkých.



Příběh je podán retrospektivně, na konci se zase dostaneme tam, kde začínal. Zároveň je zde více pohledů na celý děj. Příběh byl vcelku zajímavý a nápad s retrospektivou tomu jenom pomohl. Vulgární mluva a celá tématika nám byla rozhodně bližší než některá díla z minulého tisíciletí. Co se týče efektů, asi není co vytknout. Zvukové efekty byly občas ale až příliš reálné. Poprvé, když to nikdo nečekal, následoval zřetelný údiv publika nad výstřelem jedné z hlavních postav. Ve hře byl svérázný humor, který pochopil asi každý, kdo není úplný suchar.

Hra celkem trvala něco přes dvě hodiny. Byla to jedna z nejlepších divadelních her, na kterých jsem kdy byl.

Jiří Kopr, I3.C

Úžlabinský balkón ve Švandově divadle... :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat