čtvrtek 7. ledna 2016

Exkurze do Nymburka

V předvánočním čase jsme se vydali na všemi očekávanou exkurzi do Nymburka. Měli jsme sraz na vlakovém nádraží u tabule odjezdů, ovšem neplánovaně jsme se sešli již při nákupu snídaně. Cesta vlakem uběhla neskonale rychle, stihli jsme probrat strategii u maturitních zkoušek, přípravy na Vánoce i plán exkurze. Poměrně ostrou chůzí jsme došli k muzeu. Paní Kavánová, historička místního muzea, nás očekávala a vše k přednášce i projekci bylo připraveno. Studenti získávali záživnou formou povědomí o díle i životě Bohumila Hrabala. Díky tomu se z pouhého autora stal člověk. Možnost prohlédnout si jeho rukopisy, podepsané knihy a vidět originály samizdatu byla příjemným zpestřením. O úspěchu exkurze mluví i to, že zúčastnivší se studenti zvládli skvěle písemné prověření znalostí o B.H.

Z pohledu učitelky musím říci, že jsem se dozvěděla pár novinek ze světa literatury a mnoho
informací ze světa studentů.

Poslední adventní čtvrtek byl prostě příjemný den, I4.B díky. Nymburk - městečko, kde se zastavil čas. Nymburk - místo Bohumila Hrabala.

Barbora Vodičková

Exkurze z pohledu studenta

Dne 17. 12. se naše třída I4B vydala na exkurzi do Nymburka za účelem poznání života Bohumila Hrabala. S tímto účelem jsme navštívili vlastivědné muzeum, kde na nás čekala skvělá prezentace o jeho životě. V této prezentaci jsme se dozvěděli mnoho zajímavých faktů, například ohledně jeho mládí, rodině, knihách, zálibách, ale i o jeho problémech s učením. Během prezentace mezi námi kolovaly knihy, které vydal, abychom si je mohli prohlédnout. Po prezentaci následoval film, který ukazoval kousek jeho života, když zestárl. Po skončení filmu jsme si prohlédli spoustu zajímavých věcí, které Bohumilu Hrabalovi patřili za jeho života. Nejvíce zaujala studijní vysvědčení, ale ani psací stroj, na kterém sepsal mnoho knížek, se nevyhnul veliké pozornosti. V muzeu byla také výstava Z dějin železnice, popsána i s ukázkou trati a Nymburk v proměnách věků. Po prohlédnutí muzea a zodpovězení všech otázek jsme se vydali na vlak,který nás odvezl zpátky do Prahy, kde naše exkurze byla ukončena.

Žádné komentáře:

Okomentovat