úterý 19. ledna 2016

Nová frézka na výrobu plošných spojů

Naše škola obdržela v rámci programu podpory odborného vzdělávání finanční příspěvek, díky kterému zakoupila frézku na výrobu plošných spojů.
  

Praktická cvičení, která navazují na výuku základů elektrotechniky a elektroniku, jsou založena na výrobě jednoduchých elektronických obvodů. Návrh provádějí žáci na počítači pomocí nenáročného software (Sprint Layout). Výrobu plošných spojů zakoupená fréza LPKF ProtoMat E33 posune na technologicky vyšší úroveň. Součástí nákupu je i odsávání vzniklých prachových částic. Tím je zajištěno i zlepšení pracovního prostředí žáků. První plošné spoje byly vyrobeny pro workshop pro žáky ZŠ.

ProtoMat E33 nejmenší frézka od LPKF. Je především určena pro omezený rozpočet, pro školy a univerzity, ale i pro malé vývojové týmy. Součástí dodávky je zcela nový software LPKF CircuitPro a odsávání. Ukázka práce frézky je k dispozici v následujícím videu.

Další zajímavou pomůckou pro výrobu plošných spojů je leptací tank s čerpadlem a ohřívadlem, který zvýší čistotu prostředí při využití takzvané mokré cesty výroby plošných spojů. Tekutina je v uzavřeném koloběhu a neznečišťuje okolí, ohřívání zkracuje výrobu plošných spojů na polovinu. Žáci se takto seznamují s možnostmi individuální výroby v malých sériích.

Iva Tomášková

Žádné komentáře:

Okomentovat