pátek 16. prosince 2016

Dojmy třídy L3.D z návštěvy v útulku

Dne 9. 12. 2016 jsme se společně se třídou E2.A podívali do psího útulku Trója. A naše dojmy dopadly nějak takto:

Útulek Troja je jediným státním útulkem v Praze. Návštěva byla pro všechny velmi emociální již z počátku, kdy jsme si v hale prohlíželi fotky psů, kteří hledají domov. Bohužel vidět je na vlastní oči bylo ještě více smutné. Procházeli jsme kolem klecí a dívali se na psy. Někteří štěkali a někteří byli schouleni v  rohu a jen pozorovali. Celkově jsem ráda, že vím, na co jsme přispěli.

Michaela Strnadová





Osobně ve mně návštěva útulku zanechala smíšené pocity. Bylo to zvláštní, sledovat psy, jak jsou zavřeni v kotcích. Člověku by se chtělo přemýšlet nad tím, co se asi muselo stát, že skončili tady. Byla to vina majitele? Nebo jejich? Všude se ozývala spousta štěkotu. Na většině z nich byla vidět touha po domově, viděli v nás jejich možné nové pány a dávali nám to najevo svými výrazy. Nebylo tolik překvapující, že nemalou část psů tvořila bojová plemena. Byla to zvláštní zkušenost.

Dominik Kadera




Tento den byl velice smutný pro některé z nás. Dozvěděli jsme se spoustu nových věcí, jak to probíhá při odchytu psů, komu může útulek svěřit psy a jak je náročné se o ně starat, chodí s nimi i dobrovolnice, aby měli psi dostatečný pohyb. V útulku je 96 psů, ale mají tu ještě i exotická zvířata, jako jsou hadi, želvy, ještěrky a papoušci. Granule, které jsme přinesli, vystačí na 10 dní pro každého pejska v útulku. Přinesli jsme také nějaké deky, ručníky, osušky a také hračky a mycí prostředky. Po skončení prohlídky v útulku, jsme měli ještě jednu zastávku. Vedle psího útulku má městská policie stáje pro koně, které můžeme vidět skoro každý den. Mohli jsme si je i pohladit a nakrmit je. Někteří mí spolužáci se i s nimi fotili. Mé pocity z exkurze v psím útulku byly velice rozpačité. Byla jsem smutná z toho, jak může někdo takhle ublížit zvířeti, ale zároveň jsem byla ráda, že je tu někdo, kdo se o ně i postará.

Dominika Rubešová


Když jsme vešli dovnitř, přivítal nás personál útulku. Jedna z pracovnic nám popsala, jak se postupuje při nálezu psa. Pokračovali jsme prohlídkou samotného útulku. Procházeli jsme okolo jednotlivých kotců. Psi v celé hale se rozštěkali – někteří radostí. Většina pejsků vrtěla ocasem, ale byli zde i takoví, kteří se agresivně opírali o mříže a štěkali. Posledním typem byli nejspíše ti, co tam zůstávali nejdéle. Leželi stočení ve svých peleších a skoro ani nezvedli oči, když nás viděli. Pokračovali jsme do dalších hal, kde situace nebyla o nic lepší. Přemýšlel jsem, proč je raději nepustí, ale psi se o sebe, jak jsme se dozvěděli, neumí postarat.

Michal Zelený


Páteční návštěva útulku patří k jedněm z nejdepresivnějších výletů, které jsem absolvoval. Přijeli jsme do Troji, kde si nás převzala pečovatelka a provedla nás po útulku. Tolik smutných výrazů na jednom místě, neustálý štěkot a kňučení, skákání na klece. Všichni pejsci na nás dělali psí oči, coby na potenciální majitele. Za hodinu jsme byli venku a ještě jsme se šli projít k policejním koním, kteří už naštěstí tak nešťastně nevypadali. Nakonec jsme odjeli na Kobylisy a rozdělili jsme naše cesty. Naše třída vybrala peníze na nákup něco přes 300 kg granulí. To jsme si mysleli, jak jim to bůhvíjak dlouho vydrží a nakonec jsme zjistili, že jim to stačí maximálně na 10 dní. Když se nad tím zamyslím, tak je možná lepší, že ti psi mají aspoň kde bydlet a netoulají se po Praze.

Vojtěch Böhm




Třída L3.D

Žádné komentáře:

Okomentovat