středa 7. prosince 2016

Mezinárodní dáma

Ve čtvrtek 1. 12. se na Úžlabině konal první ročník Olympiády v mezinárodní dámě. V půl desáté jsme se všichni sešli v učebně 122 a po krátkém úvodním slovu Petry Duškové jako organizátorky turnaje za ČFD a zopakování herních pravidel a etikety, kterou je nutné při turnaji dodržovat, jsme mohli začít.


Hráli jsme švýcarským systémem, to znamená, že vždy hrají proti sobě podobně silní soupeři, kteří mají za sebou stejný počet výher. První rozlosování bylo zcela náhodné. Přibližné průběžné pořadí se dalo sledovat podle čísla stolu, u kterého jsme se zrovna nacházeli, ti s nejmenším počtem bodů soupeřili u stolů s velkým číslem.


Celkem se nás zúčastnilo 25, takže jeden vždy stál. Protože dotyčný nemohl v daném kole hrát, byl by v nevýhodě, byla mu v závěrečném počtu bodů připočtena výhra, dva body. Postupem času začínalo být jasné, kdo obsadí horní příčky a odnese si domů medaili a pohár – jména David Blažek či Daniel Fegler zněla vždy mezi prvními.

V posledním kole, když už všichni dohráli, jsme se shlukli okolo jediného stolu, kde panovalo ticho. Byl to stůl číslo jedna, tedy deska, kde hráli ti nejlepší a kde si to rozdávali David s Danem. David měl početní převahu kamenů i dam, ale odstranit Danovu dámu bylo těžké. David disponoval několikaminutovým náskokem v čase a usilovně se snažil vymyslet způsob, jak poslední nepřátelskou dámu zneškodní. Dan, vědom si mizivé šance na výhru, mazaně nabídl protivníkovi remízu. David ještě přemýšlel, ale když se dozvěděl, že má o bod více než Dan, nabídku remízy přijal.


Následovalo vyhlašování výsledků. Výherci získali zajímavé ceny jako cestovní nebo magnetickou dámu, knihu s herními kombinacemi a čtyři nejlepší také postup do krajského kola Olympiády v mezinárodní dámě, které se koná 9. 12. 2016. Více fotografíí na našem facebooku.

Celkové výsledky:
  1. místo David Blažek, L4.D
  2. místo Daniel Fegler, L3.D
  3. místo Daniel Šmíd, I3.B
  4. místo (divoká karta) – proběhne baráž
Michal Zelený, L3.D

Žádné komentáře:

Okomentovat