pondělí 4. prosince 2017

Drážďany

Dne 3. listopadu 2017 nás paní profesorka D. Havlíková spolu paní profesorkou T. Schreiberovou a paní profesorkou J. Formanovou vzaly na výlet do automobilky Volkswagen – Skleněná manufaktura v Drážďanech.

V 7:30 jsme měli sraz před školou, abychom si zvládli odskočit na toaletu či si koupit něco dobrého do autobusu. Patnáct minut po srazu jsme vyjížděli od školy. Těsně před hranicemi nám pan řidič zastavil na benzínce, která sice byla v rekonstrukci, ale svůj účel splnila, celá cesta trvala zhruba 2 hodiny. Když jsme dorazili na místo, došli jsme kousek pěšky do automobilky. První, co nás zaujalo, byla architektura budovy, která byla celá ze skla (skleněná manufaktura). Před začátkem exkurze jsme museli chvilku počkat na příchod průvodců. Byli jsme rozděleni na tři skupinky po 15 žácích vždy s jedním dozorem. Dvě skupinky měly přednášku v českém jazyce, ta zbývající skupinka měla přednášku v anglickém jazyce.



V automobilce jsme nejprve viděli první elektromobily Volkswagen, Golf II CitySTROMer, nejstarší elektromobil, byl vyroben kolem 70. let 20. století. Dále jsme pokračovali podívat se na výrobní linku, kde jsme si mohli důkladně prohlédnout krok po kroku, jak se tato auta vyrábí a sestavují. Mimo to jsme také viděli elektrokolo Bik.e, ale i Volkswagen NILS, elektromobil pro jednoho člověka, který měl být v provozu pouze ve městě, aby usnadnil cestu do práce. Tento automobil měl dojezd 90 km. V celé manufaktuře bylo bohužel zakázané fotit. Poslední, kam nás naši průvodci zavedli, byl showroom, kde byly vystaveny elektromobily, do kterých jsme si mohli zkusit sednout, vyfotit se s nimi, ale třeba také si vyzkoušet, jak se takový elektromobil nabíjí. Po skončení exkurze jsme se vrátili do autobusu a popojeli do centra Drážďan.



V centru jsme měli zaplaceného průvodce, který nás provázel s odborným výkladem po památkách. Tato prohlídka města trvala kolem 2 hodin, viděli jsme například Fürstenzug, který je drážďanskou raritou - jde o nástěnný obraz složený z porcelánových kousků, největší svého druhu na světě. Dílo se nachází v uličce Augustusstrasse, která spojuje náměstí mezi kostelem Hofkirche a drážďanským zámkem s prostranstvím za kostelem Frauenkirche. Oba tyto kostely jsme navštívili. Viděli jsme také Zwinger, kde jsme potkali naši paní ředitelku, a na terasách alespoň zahlédli část obrovské kolekce porcelánu. Po této prohlídce následoval rozchod po centru. Rozchod trval hodinu a půl, většina z nás se vydala rovnou do Primarku. Zpět jsme měli sraz u autobusu, asi v 19 hodin jsme odjížděli z Drážďan.

I když se zpáteční cesta kvůli malé nehodě trochu protáhla, myslíme si, že výlet se povedl. Pro nás čtvrťáky to byl vlastně poslední výlet s naší školou.

Více fotografií na facebookové stránce školy.

Lenka Kroupová, L4.D

Žádné komentáře:

Okomentovat