středa 13. prosince 2017

Game ON

Dne 7. 12. 2017 jsme se spolužáky ze specializace Herní grafika vyrazili na celosvětovou výstavu her GAME ON. Jejím pořadatelem je umělecká instituce „Barbican“ a koná se v Praze Holešovicích.

Výstava začala v přízemí, kde jsme měli možnost vyzkoušet si vybavení společnosti GX-Racer a společnosti Razer. Byl zde také stánek s komerčním zbožím, s možností koupě. V části výstavy bylo připraveno několik málo kostýmů s herní tématikou, od středověkých štítů až po laserové meče.

Ve druhém patře začala malá naučná stezka historií počítačů a herních konzolí, která nás prováděla až do samotného konce. Zde se také objevily první arkádové hry, mezi nimiž se vyjímaly legendy jako je třeba Donkey Kong, Pac-Man a Space Invaders.


Po prvních minutách návštěvy jsem v sobě opět probudil své dětinské já. V multiplayerových hrách jsem se neuvěřitelně nasmál. Byla zábava porovnat síly v Bomber manu nebo v Tekenu. A zároveň vidět kontrast her z dob minulých až do dnes. Mohli jsme si zahrát arkádové hry, zkusit realistický simulátor závodění nebo virtuální realitu.

Bylo mi líto síťařů, programátorů a všech, co s námi nemohli navštívit tuto úžasnou výstavu, ze které jsem si odnesl spoustu skvělých zážitků.

Jakub Jandák, I3.B

3 komentáře:

  1. Jo, my síťaři měli dvouhodinovou přednášku o EIGRP, takové dvouhodinové TVI :)
    Kdybychom se alespoň šli podívat k nějakým ISPčkům jak fungují...

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel, GameOn bylo trochu zklamání. Když pominu to, že spousta věcí nefungovala, byl hlavní problém skutečnost, že to vůbec nereflektuje historii herní scény v Evropě. Je to čistě americký/japonský pohled... Zatímco oni mastili na NESech, v UK kralovalo ZX Spectrum a BBC Micro, v Německu zase Commodore 64 a Atari 800 a u nás taktéž. Později to nahradily Amigy, Atari ST a PC. Nic z toho výstava bohužel nenabízí. Z pohledu USA/Japonska tedy celkem v pořádku, ale mnohem větší radost jsem měl z návštěvy Arkádového muzea v Červeném Újezdu - doporučuji se tam zajet podívat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mmch koukám, že je na té fotce na televizi vpravo puštěn záznam dokumentující programátorské začátky Františka Fuky! :D Palec nahoru.
    https://youtu.be/_9im5fro1rg

    OdpovědětVymazat