úterý 27. března 2018

Anglické divadlo: Henry a šest žen

V pátek 16. března jsme se společně se školou vydali do Kobylis, konkrétně do Salesiánského divadla. Když jsme dorazili, nebyl jsem v extra velkém úžasu, budova jak z venku, tak zevnitř nevypadala moc zajímavě.

Sedli jsme se do jedné ze zadních řad červených a vcelku pohodlných sedadel a čekali na vystoupení. Teprve v tu dobu jsem zjistil, na jaké divadelní hře vlastně jsme. Nesla název "Henry and six wives", na začátku představení jsme byli česky uvedeni do kontextu. Samotná hra byla hrána v angličtině, které jsem z velké části rozuměl. Děj divadelní hry byl vcelku jednoduchý, hlavní postavou byl anglický král Henry, který velmi chtěl syna, oženil se tedy se svou dlouholetou španělskou kamarádkou Kateřinou, se kterou se mu ale nepodařilo mít mužského potomka, tak ji nechal vyhostit. Poté si vzal dvorní dámu Annu, které se také nedařilo porodit syna, a tak ji po nešťastném manželství nechal popravit. Třetí ženou v pořadí byla Jana Seymourová, které se poštěstilo: syna porodila. Bohužel během porodu zemřela a její syn se nedožil dospělosti. Královnou číslo 4 měla být Anna Klevská, Němka se zahaleným obličejem. Král ale chtěl vědět, jak vypadá, nechal tedy nakreslit její portrét, po zhlédnutí onoho obrazu Henry souhlasil se sňatkem, ale na obřadu, kdy ji Henry poprvé uviděl nezahalenou, a to pro Henryho nebyl příjemný pohled, svatbu ale už nemohl zrušit, poté se ale s Annou dohodl na zrušení manželství oplátkou za sídlo, bohatství a titul "sestra krále". Našel si tedy už pátou ženu, která se vzdala svého milence Thomase, aby se za krále vdala, po nějaké době ji ale začal podezřívat z nevěry a byla popravena. Henry, který už byl velmi starý, zapomnětlivý a zoufalý, se oženil pošesté a naposledy, po nějaké době zemřel a moc převzal jeho ještě devítiletý syn.

Celkově se mi hra líbila, herci měli moc dobrou angličtinu a do této historické divadelní hry dokázali zakomponovat i humor. Zajímavé také bylo, že hra se odehrávala v 16. století v Anglii a herci používali moderní zařízení jako například telefony, což hru zpestřilo. 

Allan Nurymov, I1.C

Žádné komentáře:

Okomentovat