úterý 20. března 2018

Extravagantní výstava

Je středa 13:50. Za necelých 10 minut se máme sejít se zbytkem třídy a paní profesorkou. Náš cíl je Národní galerie ve Veletržním paláci v Holešovicích.

Jakmile odbila 2. hodina, vydali jsme se spolužáky z Herní grafiky vstříc novým uměleckým zážitkům, směr Florenc. První, co nás před Národní galerií napadá je, že si jako již tradičně, uděláme společnou fotku z akce. Dokonce jsme našli i příhodné a zajímavé místo – sochu, spadlý strom, politý několika výraznými barvami.


Poté, co jsme si uložili věci v šatně, přišla na řadu naše exkurze extravagantní výstavy s názvem Moving Image Department Maria Lassnig, Lukáš Karbus. Jednalo se o 10 pláten rakouské umělkyně, na kterých byla promítána experimentální videa a animace. Procházíme tmou kolem nich a říkáme si, že některá videa jsou chvílemi lehce kontroverzní.

Po více jak půl hodině strávené v této části se naše skupina přemisťuje o dvě patra výše. Zde už se nacházelo pouze statické umění ve formě obrazů, bust a soch. Je zde snad vše. Od Picassa, přes Van Gogha až po Čapka.

Na začátku prohlídky byla naše skupina trošku hlučnější a hned k nám přišla paní hlídačka a pronesla: „Jste v Národní galerii, Please be quiet!“, mluvila na nás česko-anglicky a pomohlo to. Jediný, kdo od té doby vyrušil tichou auru galerie, byl telefonát jistého pana hlídače.

Naše výprava do Národní galerie skončila v pořádku, vzali jsme si svoje věci a spořádaně jsme opustili budovu.

Celkově jsme, jako třída hodnotili výstavu kladně a určitě bychom ji mohli doporučit každému, koho aspoň trochu zajímá umění. 

Jakub Nápravník, I3.C

Žádné komentáře:

Okomentovat