středa 24. dubna 2019

Prezentiáda 2019 – Krajské kolo

Dne 5. 4. se konalo v prostorách gymnázia Budějovická krajské kolo československé soutěže Prezentiáda, která si klade za cíl zlepšit prezentační schopnosti studentů a určit nejlepší tým prezentujících z Čech, Moravy a Slovenska.

Naše soutěž, tedy moje (Filipa Havlíka) a Lukáše Balcara, začala v pátek 8. 2., kdy jsme se registrovali do soutěže. Naším úkolem bylo vytvořit prezentaci na jedno z dvojice témat „Ta dnešní mládež“ nebo „Život není fér“. Naše volba byla jasná, zvolili jsme téma „Ta dnešní mládež“, protože oproti druhému tématu naskýtalo toto i možnost pojmout ho z pozitivní stránky. Úkol byl jasný, vytvořit prezentaci, která bude bez jakéhokoliv obhajování schopna se probojovat do krajského kola, kde se k ní přidá i výklad.


Prezentaci jsme založili na minimu textu a maximu obrázků k situacím, o nichž jsme se zmiňovali. Celý příběh naší prezentace jsme zahájili krátkou úvahou, proč jen když si řekneme „Ta dnešní mládež“ to zní negativně. Na ni následovala modelová situace, kde jsme zobrazili hlavní problematiku, na kterou se dnes svět upíná, tedy hraní na počítači, v kontrastu s někým, kdo na počítači něco vyvíjí. Poté jsme pokračovali úvahou, co vše lze dokázat. Hlavním moudrem bylo, že dokud nebudeme opomíjet verbální komunikaci kvůli chytrým zařízením, tak se dá v symbióze žít.

Takto připravenou prezentaci jsme odeslali a za nedlouho nám přišla pozvánka na krajské kolo, které hostilo gymnázium Budějovická (GyBu). Spolu s námi se probojovalo další 13 týmů, přičemž na krajské kolo nakonec dorazilo pouze 11 týmů. Již od zveřejnění dalších týmů nám bylo jasné, že to nebude lehký boj. Týmy vyslaly školy jako Střední odborná škola pro administrativu Evropské unie, který měla rovnou 3, pak škola pedagogická a sociální, která měla 2, domácí GyBu mělo také dva týmy. Náš tým však nebyl jediným týmem vyslaným technicky zaměřenou školou, spolu s námi soutěžily i dva týmy z dopravky v Masné a dva týmy ze strojní v Betlémské.


Dle našeho názoru bylo od předvedení prezentací jasné, kdo je první a kdo poslední, ovšem zbytek vůbec nebyl jasný. Na prvních dvou příčkách se umístily týmy, jež používaly ke tvorbě své prezentace program Prezi, který má úplně jinou logiku než PowerPoint. První místo obsadil domácí tým, který prezentaci pojal ve velkém hereckém stylu, a s Lukášem nás mrzelo, že oba pány nemůžeme zapojit do naší akademie. Nakonec jsme se umístili na 4. místě, což považuji za úspěch. Z technických škol byl před námi pouze jeden tým z Betlémské, všechny ostatní týmy z průmyslovek se podělily o poslední příčky.

Hlavním přínosem pro nás byla část, kdy si odborná porota volala každý tým zvlášť, takříkajíc na kobereček, kde nám bylo řečeno, co bylo špatně, co by stálo za zlepšení, nebo naopak co se porotě nejvíce líbilo.

Děkujeme paní profesorce Hádkové, která nám o soutěži řekla a pomohla s přípravou.

Filip Havlík, L2.E

Žádné komentáře:

Okomentovat