úterý 30. dubna 2019

Velký úspěch našich žáků: Středoškolská soutěž v kybernetické bezpečnosti

Soutěž v kybernetické bezpečnosti, které se naše škola již podruhé zúčastnila, se skládala z celkem tří kol. První dvě kola probíhala ve škole, třetí kolo pak na UJEP v Ústí nad Labem. Prvního (tzv. osvětového) kola, které proběhlo ve škole v hodinách odborných předmětů v podobě online testu, se zúčastnilo celkem 73 žáků 3. a 4. ročníků oboru Informační technologie a z tohoto počtu postoupilo do druhého (tzv. výběrového) kola celkem 56 žáků. Do třetího (tzv. finálového) kola pak postoupilo celkem 10 žáků, přičemž se finálového kola účastnilo 9 žáků (1 žákyně účast odmítla i přesto, že postoupila). Soutěže se celkem zúčastnilo 3 823 žáků ze středních škol celé ČR, do 2. kola pak z nich postoupilo 1 276 žáků a do 3. kola pak postoupilo celkem 34 žáků. Je velmi potěšitelné, že celkem 9 z nich bylo z naší školy. Stali jsme se tak bezkonkurenčně školou s největším zastoupením žáků z celé ČR, za což jsme byli veřejně chváleni.


Samotné finálové kolo proběhlo ve čtvrtek 25. 4. 2019 v UJEP v ústí nad Labem. S finalisty z naší školy jsme přijeli na slavnostní uvítání, které se konalo již ve středu večer. Zde byli finalisté i jejich doprovod seznámeni s úvodními informacemi a organizačními záležitostmi, všichni účastníci se navzájem představili a prozradili něco o sobě. Po večeři následoval volný program s možností vzájemného seznámení účastníků.



Ve čtvrtek ráno po snídani a přesunu na univerzitu následovalo zahájení soutěže, seznámení s pravidly a vlastní první kolo soutěže. Soutěže se celkem zúčastnilo 30 soutěžících ze SŠ a 5 soutěžících z VŠ. Ze 30 soutěžících SŠ se vybralo 15 nejúspěšnějších, kteří postoupili do odpoledního „týmového“ kola. Studenti VŠ postupovali do týmového kola automaticky. Opět potěšitelné bylo, že mezi těmito 15 soutěžícími bylo 5 studentů naší školy, konkrétně J. Vojta (I4B), T. Arazim (I4C), A. Liška (I4B), M. Koc (I3D) a D. Illés (I3C). Bylo vytvořeno celkem 5 týmů, do nichž byli postoupivší studenti náhodně rozděleni, kapitánem týmu byl vždy student z VŠ.



Po skončení odpoledního týmového kola následovalo večerní vyhlášení výsledků, které bylo příznivé i pro nás, protože nakonec nejúspěšnějším naším studentem se stal J. Vojta z I4B, který skončil na 5. místě, T. Arazim se umístil na 7. místě, A. Liška se umístil na 9. místě, M. Koc se umístil na 13. místě a D. Illés se umístil na 15. místě.

Další účastníci z naší školy, kteří nepostoupili do odpoledního týmového kola, se umístili následovně: J. Vondráček na 16. místě, M. Boháč na 21. místě, J. Tichý na 25. místě a V. Svozil na 26. místě.

Osobně dosažené výsledky považuji za obrovský úspěch, už jen proto, že nepatříme mezi školy, které se zaměřují na výuku kyberbezpečnosti (i když ji samozřejmě vyučujeme), nicméně zřejmě máme šikovné studenty, které učitelé dokázali namotivovat tak, že studenti takto výborně uspěli.

Výše uvedených pět studentů pak bude pozváno na předletní a následně letní přípravu, která pro ty nejlepší vyústí v účast na Evropské kybernetické soutěži, která se bude konat v říjnu 2019 v Bukurešti. Třeba se tam některý z našich studentů dostane.


Z pohledu učitele i studentů bylo přínosné i to, že byl pro žáky a učitele připraven doprovodný program, kde se prezentovaly firmy, které v oblasti kyberbezpečnosti působí jako například tréninková šči školicí centra, tak zde byly zastoupeny armádní i civilní složky, které řeší kyberbezpečnost na úrovni státu. Žáci i učitelé měli možnost se tak seznámit s jejich prací, informovat se o možnostech spolupráce a případného zaměstnání u těchto složek. Doprovodný program obsahoval i přednášky a semináře na nejrůznější témata z oblasti počítačové bezpečnosti a pro učitele pak byl určen speciální seminář, který se zabýval problematikou výuky této oblasti informatiky. Učitelé samozřejmě měli možnost se setkat i se svými kolegy a vyměnit si zkušenosti z výuky v oblasti kyberbezpečnosti. 

David Čepička

Žádné komentáře:

Okomentovat