sobota 23. března 2013

Leonardo da Vinci


Určite ste si všimli, že už druhý týždeň  sa po Vašej škole „potuluje“ osoba, ktorá nepatrí do učiteľského zboru a nie je ani zamestnancom Vašej školy. Volám sa Eva Zeleňáková a pracujem ako učiteľka odborných predmetov na SPŠE v Košiciach.

Obe naše školy majú veľa spoločného. Od roku 1967 funguje naša škola ako Stredná priemyselná škola elektrotechnická. V súčasnosti u nás študuje 593 žiakov v 23 triedach. Máme dva základné študijné odbory: Elektrotechniku a Technické lýceum. Bližšie informácie nájdete na našej webovej stránke www.spseke.sk.

Podobne, ako ste vy pred niekoľkými dňami bojovali o zachovanie svojej školy, tak aj my dennodenne  pracujeme na tom, aby naša škola mala dobré meno a stále dostatok študentov. Jednou z ciest, ktorá vedie k úspechu je aj realizácia medzinárodných  výmenných pobytov pre študentov a učiteľov.

Ak sa Vás niekto opýta, kto je Leonardo Da Vinci,  určite budete vedieť odpovedať. Bol to technický génius, umelec, konštruktér a vynálezca, vizionár.  Pre mňa a pre mojich osem študentov  Leonardo da Vinci okrem iného  znamená aj účasť na zahraničnej stáži v rámci projektu „Mladí elektrikári v elektrotechnickom priemysle“, ktorý je financovaný Európskou komisiou v rámci Programu celoživotného vzdelávania, podprogramu Leonardo da Vinci – IVT.

Tento projekt umožňuje naším najlepším študentom druhého a tretieho ročníka počas dvoch týždňov získať pracovné skúsenosti a  nové zručnosti v zahraničných firmách orientovaných na elektrotechniku a výpočtovú techniku. V tomto školskom roku sa nám podarilo zorganizovať dve takéto zahraničné stáže. Jedna skupina študentov navštívila Belgicko, mesto Gent a absolvovala dvojtýždennú stáž v miestnych firmách. Druhá skupina vďaka  partnerskej pomoci vašej pani zástupkyne Ing. Tomáškovej a Ing. Fukátka, si mohla zlepšiť  svoje pracovné návyky, zoznámiť sa s novým pracovným a školským prostredím, vylepšiť si svoje osobnostné a jazykové zručnosti. Táto stáž priviedla študentov k väčšej zodpovednosti, samostatnosti a disciplíne.

Počas dvoch úžasných týždňov sme si prezreli vaše nádherné hlavné mesto. Navštívili sme Národní divadlo, Národní muzeum, Hradčany, Muzeum hraček, Náprstkovo muzeum, prešli sme sa po Vyšehrade. Užili sme si super atmosféru v Tipos aréne pri zápase Sparta Praha a Ocelárny Třinec. Musím uznať, že som sa všade stretla so srdečným a ústretovým prístupom a s povestnou českou pohostinnosťou.

Rada by som sa touto cestou poďakovala aj firmám BEN – technická literatúra, OEM Automatic a Sunnysoft, ktoré veľmi zodpovedne pristúpili k úlohe mentorov. Práve preto, že v tejto dobe je veľmi ťažké získať odbornú prax pre stredoškolskú mládež, uvedené firmy dokázali, že majú stále záujem odovzdávať svoje skúsenosti mladým ľuďom.

Verím, že spolupráca medzi našimi  školami sa bude aj naďalej rozširovať. Ďakujeme za starostlivosť a dovidenia na Slovensku, priatelia!

Eva Zeleňáková (školní rok 2012/2013)

Žádné komentáře:

Okomentovat