čtvrtek 20. března 2014

Lego Mindstorms na Úžlabině


Naše škola má pro výuku nově k dispozici stavebnice LEGO MindstormsLego Mindstorms je moderní robotická stavebnice, která umožňuje postavit různá vozítka, pohyblivé modely, jednoduché stroje nebo roboty. Obsahuje snímače, díky kterým může robot vnímat okolí a reagovat na něj, servomotory, které robotu umožňují pohyb a dále tzv. inteligentní kostku, která realizuje vlastní řízení. Robota je možné programovat ve vlastním grafickém prostředí, v prostředí LabView, nebo pomocí některého strukturovaného textového jazyka, jako je Java nebo jazyk C.

Naši žáci využijí stavebnici například v předmětech řídicí technika a řídicí aplikace, kde se tak mohou názorným a zábavným způsobem seznámit s funkcí různých senzorů a inteligentních servomechanismů, vyzkouší si i různé způsoby řízení reálného modelu. Řídicí program sestaví v prostředí LabView, které se používá při tvorbě profesionálních aplikací z oblasti řídicí techniky nebo automatizovaného měření. Výbornou pomůckou je stavebnice také například v předmětu programování, kde mohou žáci zajímavým způsobem ověřit a využít své znalosti jazyka C při oživování robota.

Stejnou stavebnici využívá k výuce zábavnou formou například i Fakulta elektrotechnická ČVUT. Ta zároveň pořádá pro střední školy robosoutěž, které se naši žáci účastní.


Petr Hellebrand (školní rok 2013/2014)

Žádné komentáře:

Okomentovat