čtvrtek 27. března 2014

Návod

Jako další stovky – nebo možná tisíce učitelů angličtiny v této zemi, driluji se studenty možné i nemožné formáty písemného projevu.

Někdy vyprávíme a filosofujeme, jindy žádáme nebo si stěžujeme. V  rámci velice oblíbených krátkých forem písemných sdělení pak třeba zveme na party, prodáváme věci, které nepotřebujeme, nebo – a to je poslední a aktuální případ – se snažíme vlastní dovednosti „hodit na papír“.

A tak zpracováváme návod nebo instrukci na to, jak hrát na bicí, jak si udělat skvělý salát nebo třeba jenom uvařit pravý anglický čaj.  Je správné, že nápad je unikátní ideou každého jednotlivce: zrodí se v hlavě, vychází z duše nebo je výsledkem rozmaru.

Nicméně jeden z návodů, který se souhlasem autora, studenta 3. ročníku – národnost Ukrajinec, přidávám na náš web, mne donutil k zamyšlení a současně mě vede i k přesvědčení, že mladí lidé jsou skvělí ve své schopnosti správně a citlivě se postavit proti všemu, co není lidsky správné.

Dana Slámová (školní rok 2013/2014)


HOW TO DESTROY YOUR MOTHER LAND
You will need:
  • national budget,
  • good political influence (presidency etc.),
  • some good contacts in political sphere,
  • great fantasy (to find enough things to spend stolen money on).

First of all, you will have to get some good post in a state parliament. The higher the post the better the results. This will guarantee your political influence. After you reach this goal, it is good to make some friends, some good contacts. They will help you with your illegal businesses and money leaks. In the end you just have to spend all the money stolen from the national budget to do anything you want and don’t worry, your political friends – thieves will cover your back.

Pavlo Nikyrka, I3.B (školní rok 2013/2014)

Žádné komentáře:

Okomentovat