sobota 2. února 2013

Exkurze do TPCA


Ve středu 19. prosince 2012 se žáci tříd E3.A a I3.B zúčastnili exkurze v Automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína. Automobilka TPCA vyrábí od roku 2005 ve spolupráci automobilek Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën malé vozy těchto tří značek. Konkrétně se jedná o modely Citroën C1, Toyota Aygo a Peugeot 107. Hlavní předností automobilky je výrobní systém Toyoty (Toyota Production System), který umožňuje v jeden moment na stejné výrobní lince vyrábět všechny tři modely najednou.


Do Ovčárů u Kolína nás dovedla poměrně krátká cesta smluvním autobusem, který nás dovezl až před bránu továrny. Prvních asi 20 minut exkurze bylo věnováno propagačnímu filmu automobilky, ten byl však už starý a neaktuální. Jeho obsah musel být proto naším průvodcem upraven nebo doplněn. Těsně před vstupem do provozu jsme byli vybaveni ochrannými brýlemi, přilbou a sluchátky s přijímačem. Pak už následovala samotná prohlídka továrny, která se uskutečnila na dvou vláčcích taženými elektrickými tahači. Takto jsme projeli skoro všechna oddělení výroby (finální montáže, svařovny, logistiky a kontroly kvality), kromě lisovny a lakovny, které nebylo možné z bezpečnostních důvodů možno navštívit. Nejzajímavější, dle mého názoru, byla návštěva plně robotizované části výroby, jako například robotizované svařování.

Závěrem bych pouze dodal, že od roku 2009, kdy jsem byl v továrně poprvé, se toho hodně změnilo. Zaměstnanců je méně a továrna nové nepřibírá. Malé automobily už zákazníky tolik netáhnou, protože je trh s nimi přeplněn.

Michal Fuxa, E3.A (školní rok 2012/2013)

Žádné komentáře:

Okomentovat