sobota 2. února 2013

Exkurze v Plzni


Dne 17. ledna 2013 proběhla kombinovaná odborná exkurze pro žáky naší školy třídy E1.A a výběru žáků ze tříd  E3.A, E2.A a I2.B. Exkurze se zúčastnilo celkem 40 žáků. Odjezd od školy byl v 7:30 smluvním autobusem do Plzně. Celá exkurze byla zorganizována a koncipována tak, aby žáci navštívili příslušné exkurze odpovídající jejich stupni a rozsahu dosažených znalostí. Pro třídu E3.A a pro žáky, kteří projevili hlubší zájem o elektrotechniku, ze tříd E1.A a E2.A byla zajištěna nejprve exkurze ve firmě Škoda Electric a. s., která se zabývá výrobou elektronických pohonů, zdrojů i elektrických motorů pro trolejbusy, tramvaje, lokomotivy.

Jako druhá exkurze, kterou žáci navštívili se uskutečnila ve firmě ETD Transformátory a. s., která se zabývá výrobou  distribučních a výkonových transformátorů a tlumivek. Ve firmě  Škoda Electric a. s. si žáci prohlédli výrobu trakčních a hnacích agregátů pro elektrické lokomotivy, tramvaje a vozy metra a další elektrotechnická zařízení. 

Druhá skupina složená z žáků převážně třídy E1.A a dvou žáků ze třídy I2.B navštívila firmu Škoda Transportation a. s., kde proběhla paralelně s první skupinou také odborná exkurze. Zde žáci měli také zajištěn i oběd. Ve firmě škoda Transportation a. s. si žáci prohlédli výrobu elektrických lokomotiv, tramvají a vozů metra. Na všech těchto exkurzích doprovázel naše žáky odborný pracovník firmy a prohlídku doplňoval odborným výkladem.

Po obědě se tato druhá skupina přemístila na interaktivní výstavu Techmania Science Center, kde proběhla exkurze – prohlídka se zaměřením na základy elektrotechniky a fyziky. Zde byl připraven program ze Základů elektrotechniky. Žáci vyplňovali tzv. pracovní listy, do kterých měli písemně zapsat odpovědi na zadané otázky. Museli se před tím pochopit funkci vybraných typů interaktivních exponátů, a na tomto základě písemně odpovědět na připravené otázky, které budou ve škole následně vyhodnoceny.

Dále byla pro naše žáky připravena demonstrace obřího Van de Graffova generátoru a dalších exponátů. Žákům se prohlídka velice líbila, zvláště proto, že si mohli různé fyzikální jevy a elektrická zařízení přímo osobně vyzkoušet a tak lépe pochopit jejich význam a funkci. Po 14 hodině jsme nasedli do připraveného autobusu u brány závodu a odjeli pro první skupinu a dále pokračovali zpět do Prahy. Autobus nás přivezl krátce před 16 hodinou na metro Zličín.

Díky velmi dobré a efektivní organizaci exkurze, bylo umožněno žákům naší školy prohlédnout a navštívit současně 2 exkurze pro dvě skupiny žáků (současně tedy 4 exkurze v jednom dni) s velmi dobrou časovou návazností i s časovým prostorem na oběd a občerstvení. Žáci, podle dosažených znalostí ze školy, se zúčastnili  příslušných exkurzí tak, aby pro ně tyto exkurze byly z odborného hlediska maximálním přínosem.

Petr Parýzek (školní rok 2012/2013)

Žádné komentáře:

Okomentovat