čtvrtek 7. února 2013

Základní informace o ECDL na naší škole


Naše škola má s ECDL testováním bohaté zkušenosti. Mnoho let jsme měli akreditovanou testovací místnost a spolupracovali při testování s vybranými testovacími středisky. Od 15. ledna 2013 se naše škola stala oficiálně akreditovaným testovacím střediskem pro ECDL testování. Tato skutečnost přináší našim žákům celou řadu výhod.


Co to je ECDL?

ECDL (European Computer Driving Licence) je celosvětově rozšířený certifikační koncept počítačové gramotnosti a počítačových znalostí a dovedností. Zahrnuje celou škálu vzdělávacích a certifikačních programů, z nichž nejrozšířenější jsou programy ECDL Core (počítačová, resp. digitální gramotnost a digitální kvalifikace) a ECDL Advanced (profesionální uživatelské znalosti a dovednosti). Tyto programy pokrývají uživatelské znalosti a dovednosti ve všech běžných oblastech využití prostředků ICT, od kancelářských programů, přes grafické nástroje, až po informační systémy, a to v různých úrovních obtížnosti.

Co ECDL testuje?

V současné době má naše škola akreditováno 7 základních modulů programu ECDL Core:

V budoucnosti chystáme rozšíření akreditace i pro další moduly:
M9 – Úpravy digitální obrázků a základy počítačové grafiky
M10 – Tvorba webových stránek a publikace na Internetu
M12 – Bezpečnost při využívání informačních a komunikačních technologií.

Výuka IKT a ECDL

Výuka předmětu Informační a komunikační technologie je ve vzdělávacím programu školy přizpůsobena požadavkům ECDL testování. V rámci cvičení se v I. ročníku probírají moduly M2, M3, M6 a M7. Ve druhém ročníku pak moduly M4 a M5. Obsah modulu M1 je vyučován během I. a II. ročníku v rámci jednotlivých odborných předmětů. Žáci jsou tedy průběžně připravováni na zvládnutí všech akreditovaných modulů na naší škole. V rámci výuky pak žáci absolvují ECDL testy nanečisto, kde si vyzkouší, zda by u skutečných testů obstáli.

K čemu ECDL Certifikáty?

  • poskytují důkaz o vašich schopnostech
  • demonstrují vaši způsobilost pro potenciální zaměstnavatele
  • definují znalosti a dovednosti, které potřebujete k dosažení kvalitní přípravy do zaměstnání
  • zvyšují vaši sebedůvěru dosažením mezinárodně uznávaných norem, které jsou navrženy, ověřeny a schváleny akademickými i mezinárodními odborníky z celého světa

Kolik to stojí?

Pro účast na testování je třeba mít zakoupený Index ECDL. V současné době je pro naše žáky aktuální Index ECDL Core, který stojí 605 Kč. Index ECDL je licenční doklad, bez kterého testování nelze začít. Cena testu z jednoho libovolného modulu je stanovena na 200 Kč.

Testování je možné platit postupně, ale je také možné vybrat si jeden z nabízených balíčků ECDL a testování si předplatit. Škola nabízí tyto zvýhodněné balíčky:
  • ECDL Start, který obsahuje: Index ECDL Core, 3 povinné moduly, 1 volitelný modul, opravný modul zdarma,
  • ECDL Komplet, který obsahuje: Index ECDL Core, 7 modulů, opravný modul zdarma.

Ceník

Produkt ECDL
Konečná cena v Kč
Index ECDL Core
605
Test z 1 modulu
200
ECDL Start
1 400
ECDL Komplet
2 000

Ceny jsou konečné. Nejsme plátci DPH.

Není nutné si platit celou sadu Start nebo Komplet. Je možné platit ECDL testy postupně tak, aby to příliš nezatížilo domácí rozpočet. Výhodou balíčků je opravný test zdarma.

Není to drahé?

To je samozřejmě relativní. Pro někoho ANO, pro jiného NE. Lidé, kteří nevědí nic o modelech financování nákladů spojených s ECDL testováním, zejména v oblasti školství, tvrdí, že je to drahé. V ostatních školách je běžnou praxí, že testy ECDL stojí studenty okolo 2 500 Kč až 2 800 Kč. Zatímco komerční testovací střediska se pohybují kolem 3 500 Kč. Za učebnici některého z běžných jazyků dáte často tutéž částku. Můžeme říci, že ceny ECDL testování na SPŠE V Úžlabině patří mezi nejnižší v celé Praze.

Musím všechny moduly složit v jeden den?

Zásadně NE. Každý uchazeč se přihlásí na daný termín z libovolného počtu modulů. Někdo si přihlásí pouze jeden modul a jiný uchazeč třeba tři. Termíny testování budou vypisovány v průběhu celého školního roku.

Kde a jak dlouho platí ECDL Certifikát?

ECDL doklady jsou uznávány téměř na celém světě, jsou mezinárodně platné. Všechny vydávané doklady mají neomezenou dobu platnosti. Mohou pouze morálně zastarat. Dokládají počítačovou (digitální) gramotnost, nikoli jen znalost konkrétního programového produktu.

Jak se na ECDL testy připravit?

  • obsah Sylabů ECDL je probírán v rámci předmětu IKT v I. a II. ročníku
  • pro moduly M2, M3, M6 a M7 bude v průběhu školního roku pořádán rychlokurz, na kterém se zopakují problematické úlohy a úkoly, ve kterých žáci nejčastěji chybují
  • pro moduly M1, M4 a M5 bude v průběhu školního roku pořádán přípravný kroužek
  • aktuální informace o termínech přípravných kurzů a kroužků budou průběžně zveřejňovány na webu školy v aktualitách

Jak s testováním ECDL začít?

  1. Vyberte si jeden z vypsaných termínů pro testování (termíny).
  2. Vyplňte přihlášku, která je ke stažení na webu školy (přihláška).
  3. Odevzdejte vyplněnou přihlášku spolu s platbou za testování v kanceláři paní Taterové v přízemí přístavby.

Potřebujete se zeptat?

V případě dotazů kontaktuje ing. Lukáše Honse nebo ing.Lenku Suchánkovou v kabinetě č. 219 ve druhém patře přístavby.

Lukáš Hons (školní rok 2012/2013)

Žádné komentáře:

Okomentovat