pondělí 27. června 2016

DIGI Girls aneb DIGIGIRLZ

Čtyři dívky z naší školy se dne 21. června 2016 zúčastnily akce DIGI Girls, kterou pořádá vzdělávací organizace Czechitas a společnost Skype Česká republika a pomocí níž se snaží podpořit zájem dívek o moderní technologie a motivovat je k jejich studiu.

Jednodenní akce DIGI Girls (též DIGIGIRLZ), konaná v různých zemích a zaměřená na studentky 1. až 3. ročníku středních škol, má za cíl představit dívkám IT jako velmi perspektivní obor a zajímavou oblast, která je může v budoucnu bavit a profesně naplňovat. Czechitas pořádá pro dívky ze středních škol i letní školu IT (http://letni-skola.czechitas.cz/), portfolium dalších kurzů i pro veřejnost nalezneme na http://www.czechitas.cz.

Program DIGI Girls sliboval: Studentky se zúčastní praktického programovacího workshopu pod vedením lektorek vzdělávací organizace Czechitas a softwarových inženýrů Skype a za přispění skutečných profesionálů z oboru si osvojí některé z programovacích dovedností. Prohlédnou si nové atraktivní prostory sídla společnosti Microsoft a Skype na pražské Brumlovce. Setkají se s odborníky z řad vysoce kvalifikovaných softwarových inženýrů. Vyslechnou si příběhy nesmírně úspěšných žen-programátorek, které patří ke světovým špičkám ve svém oboru. Seznámí se s principy práce pro velkou nadnárodní technologickou firmu, což je může motivovat v jejich dalším profesním směřování. A jak to dopadlo? Jak akci hodnotí samy účastnice?


Lenka Suchánková


Dne 21. 6. 2016 jsme s Veronikou, Natálií a paní učitelkou Suchánkovou navštívily sídlo Microsoftu a Skypu na Brumlovce. Ráno v 9:30 jsme se sešly před sídlem a hned po přihlášení jsme dostaly velkou a vynikající snídani. V 11 hodin pro nás byla přichystána přednáška o příbězích některých lidí z firmy a seznámení, co to vlastně je projekt DigiGirlz. Následovala hodinová přestávka, ve které jsme měly možnost si prohlédnout celé sídlo, a oběd.

Po této přestávce už byl přichystán program, byly jsme rozděleny do skupinek po třech a přiřazeny ke koučům. Seznámili nás s různými pravidly webu, které jsme si také ihned zkoušely. Po dvouhodinové teorii jsme měly další hodinu a tři čtvrtě na svůj vlastní projekt ve skupinách. Naším úkolem bylo společnými silami naprogramovat web. Všechny jsme dostaly certifikát, propisku, blok, visačku se jménem a bezdrátovou myš. Dozvěděly jsme se spoustu zajímavých věcí o sídle i o samotných firmách. Celý den byl velmi příjemný a užitečný.

Kroupová Hana a Strnadová Michaela, L2.D



V úterý 21. 6. 2016 jsme se já a tři další spolužačky z vyšších ročníků vydaly na cestu do sídla Microsoft v Praze za doprovodu paní profesorky Suchánkové. Měly jsme šanci se zúčastnit projektu DigiGirlz, který se věnoval zapojení žen do IT oboru. Přišlo i několik desítek dívek z jiných středních škol se svými učiteli.

V 9:30 jsme vešly do budovy se zaregistrovat a občerstvit se snídaní zdarma v podobě švédského stolu. Na výběr bylo mnoho lahůdek od sladkého pečiva až po croissanty plněné zeleninou a šunkou. Široká nabídka platila i pro nápoje.

V 10 hodin začínala přednáška ve velkém sále. Nejprve nás seznámili s programem po celý den, a poté se slova ujala pracovnice firmy Skype, která nám vyprávěla v angličtině svoji historii o práci v IT průmyslu. Poté ji vystřídala pracovnice ze společnosti Czechitas, která nám o svém vstupu do IT průmyslu taktéž vyprávěla.

Po skončení přednášky ve velkém sálu jsme měly čas na občerstvení v podobě oběda. Ten byl taktéž v podobě švédského stolu, v nabídce byly např. tortilly, řízky s bramborovým salátem nebo ovoce jako jahody, kiwi, hrozny nebo banány.

Následovala prohlídka budovy Microsoft s panem průvodcem. Nejprve jsme vyjeli do prvního patra výtahem, ve kterém jsme se dost mačkali. Došli jsme do kuchyňky, ve které měli zaměstnanci možnost občerstvení zdarma nebo tam pracovat. Pan průvodce nám vysvětlil, že pracovníci z Microsoft mohou pracovat vlastně všude, kde chtějí, a proto tam je minimum kanceláří. Kuchyňky jsou umístěné v každém patře. Každé patro má jiné barvy podle loga
Microsoftu a je také tematicky rozlišeno. V některém patře jsme měly možnost setkat se s ping-pong stolem, jinde jsme si mohly zabubnovat na bubny. Podívali jsme se s průvodcem i do místnosti určené pro schůzky a konference. Některé vypadaly jako normální, jiné zas měly poutavý design. Na střeše budovy byl umístěn gril a stoly se židlemi na posezení.

Po přestávce následoval poslední program – dlouhý workshop, který skončil v 16:30. Nejdříve nás rozdělili do týmů, který měl svého kouče. Dlouho nás učili různé tagy v HTML a CSS jazycích.

Poté jsme měli za úkol vytvořit webové stránky. Vítězky s nejlepší webovou stránkou dostaly poukaz na IT kurz od Czechitas. Můj tým bohužel nevyhrál. Tuto akci hodnotím velice dobře. Bylo tam příjemné a inspirativní prostředí, které se při práci rozhodně hodí.

Natálie Kuklíková, I1.B

1 komentář:

  1. Tyto věci jdou úplně mimo mě. My máme v práci udělaný software na zakázku a kolega IT oblasti docela rozumí, takže s firmou všechno projednával a teď mi akorát postupně říká, co mám jak používat. Už je to přes půl roku a pořád se něco učím :-D .

    OdpovědětVymazat