středa 15. června 2016

Návštěva Národní technické knihovny

Druhý ročník lycea se 23. května vypravil na exkurzi do Národní technické knihovny v Praze, největší a nejstarší knihovny technické literatury v České republice.

Už z dálky byla budova NTK, prosklená a okótovaná, středem naší pozornosti. Tato vysoká a od pohledu moderní stavba se mezi starými budovami vysokých škol vyjímala a dávala o sobě znát, že není zajímavá pouze z vnějšku. Po příchodu se nás ujala slečna Simona, která nám po celou dobu naší prohlídky dělala průvodkyni a také nám dala svobodu ve volbě toho, co si prohlédneme. Nás zajímalo vše.

Technická knihovna se opravdu drží svého názvu. Knihy obsahují RFID čip, takže vypůjčení knihy je otázkou několika málo vteřin u počítače. O vracení knih se stará robot, který je schopný knížky dopravit na své místo, podlaha vypadá jako diagram nosnosti, světla míří do přesného středu budovy. Stěny a strop tvoří pouze beton, takže jsou vidět všechny sítě, což ocení architekti či projektanti. Studenti si zde mohou pronajmout na semestr malou místnůstku, kde lze uchovávat učivo a v klidu se připravovat na zkoušky, či místnost pro plánování společných projektů. V přízemí areálu je volně přístupná „noční studovna“, kde lze pobývat i v nočních hodinách a studovat.

V budově technické knihovny není pouze knihovna. Se vším, co nabízí, je to skvělé místo pro studenty. Je zde klid, jsou zde dostupné knihy z všemožných oborů lidské činnosti, příjemné prostředí, občerstvení a také se zde konají koncerty a jiné společenské akce. Celkově se mi exkurze líbila, a kdybych měl možnost tuto knihovnu navštěvovat, využíval bych ji pravidelně.












Ondřej Smetana, L2.D

Žádné komentáře:

Okomentovat