úterý 20. listopadu 2012

Úžlabina plná knih


Znáte to – zase máte za úkol přečíst na literaturu doporučenou knihu. Někdo se na to vybodne rovnou, někdo najde obsah na netu a někdo se rozhodne osobně knížku přečíst. Ale kde ji sehnat, když je jasné, že doma není? Co takhle třeba zajít...do školní knihovny? Neliterárním typům jen připomínám, že se nachází v přízemí vedle učebny č. 35 a je otevřena každý všední den. Doporučené školní četby máme relativně dostatečné množství, ale i tady platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele (=čte). Ale pozor! Bystré hlavy odhalí, že to není zdaleka vše. Fond knihovny čítá víc než 6 000 svazků, z nichž většinu si můžete zapůjčit domů (prosím však ne najednou). A konkrétně? Samozřejmě jsou to desítky a stovky knih beletrie – od klasiků typu Shakespeara po relativně nové autory, jakým je třeba Petr Šabach. Je tu čtení zábavné, i vážné, detektivní i fantastické, ukrývají se zde romány, novely i dramata. A nesmím zapomenout na poezii – v celkem slušné sbírce si najde to své začínající i pokročilý milovník básní.

S krásnou literaturou se o knihovní regály dělí tzv. naučné, nebo také odborné knihy. Nejvíce zástupců tu samozřejmě mají technické obory – elektrotechnika, elektronika, automatizace, ale i počítače a strojírenství. Možná se budete divit, ale máme tu třeba i lahůdky z oblasti dějin umění nebo sportu. Velkou část fondu tvoří výukové materiály – učebnice, příručky a slovníky, třeba konkrétně alespoň za prolistování stojí Šmírbuch jazyka českého... A je tu bezesporu mnoho dalších zajímavých (až kuriózních) titulů – namátkou Stavíme si minikáru, Klíč k moderní astrologii nebo Atlas hnízdního rozšíření ptáků Prahy. Samostatnou kapitolou pak jsou časopisy – každý měsíc si můžete pročíst nejnovější Praktickou elektroniku, Computer, Chip, Extra PC a další – tak proč toho nevyužít?

Minimálně jednou měsíčně se snažím „ulovit“ nějakou novinku ze současné beletrie. Podařilo se tak třeba zakoupit celou sérii velmi oblíbených Dračích jezdců Christophera Paoliniho, nebo nejnověji netradiční detektivku z Afriky (s názvem Písařská škola v Kalahari) a oceňovaný román Umberta Eca Pražský hřbitov.

A kdo dočetl až sem, možná se ptá, zda něco nechybí?! Ano, jsou to počítače, aneb 7 pracovních míst s počítačem a přístupem na internet a možností vzdáleného tisku. Takže je to jednoduché – přijďte v pondělí, středu a pátek mezi 7. a 11. hodinou dopoledne, nebo v úterý a čtvrtek od 10:30 do 14:30 odpoledne. V případě jakéhokoli dotazu jsem k dispozici na e-mailu: kucrova@uzlabina.cz.

Budu se na vás těšit!

Veronika Kucrová (školní rok 2012/2013)

P.S. ke správnému elaborátu patří i citát:
„Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“ (Milan Kundera)

Žádné komentáře:

Okomentovat