pátek 2. října 2020

Vyhodnocení fotografické soutěže

První místo získal Jindřich Kubák ze třídy E2A se svým snímkem „Prádlo“.

Zde je hodnocení fotografa Marka Lamparta z Centra FotoŠkoda, které je již mnoho let naším štědrým sponzorem a oceňuje naše soutěžící:

Povedená středová fotografie s příjemnou sbíhavostí ulice do jednoho bodu ve středu fotografie. Vertikální linie šňůr od prádla doplněná barvami a stíny na chodníku dodávají fotografii zajímavou dynamiku a zajímavě tak narušují uhlazený dojem středové kompozice.

Sbíhavost a využití náhledu na daný prostor připomínají práci s geometrií využívanou zejména v impresionismu například Degasem. Fotografie působí velice reálným uklidňujícím dojmem.


Jako druhý se umístil „Žižka“ na fotografii Kryštofa Zajíčka ze třídy I2D.

Hodnocen je takto:

Hezká práce s detailem. Zde je hezky vidět dynamika ve fotografii podpořená pohledem Jana Žižky (z jeho strany vlevo) a koně v opačném pohledu (z jeho strany vpravo), což vyvolává dojem, jako by Jan opravdu na koni jel. Je to až filmový záběr. Středová kompozice a výřez působí velice živě. Vyrovnání poměru světla mezi popředím a pozadím je ideální. Kdo má rád aspoň trochu českou historii, může si z tohoto pohledu představit, že je vesničan stojící u cesty, a Jan projíždí těsně kolem něj, třeba na Rabí, kde později přišel o své druhé oko.


Dana Havlíková

1 komentář: