středa 6. listopadu 2019

Z exkurze L3E na Čapkově Strži

Návštěva památníku Karla Čapka

Ve středu 16. října se naše malá třída vydala na exkurzi v rámci českého jazyka. Cílem exkurze bylo navštívit památník Karla Čapka na Strži, který se nachází kousek od Dobříše, ve Staré Huti.


První částí byl krátký film o životě Karla Čapka, po něm následovala ani ne hodinová část s výkladem k expozici, kdy jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o Čapkovi. Poté jsme měli rozchod a mohli jsme si prohlídnout, co koho zajímalo. Mě a mého spolužáka Lukáše nejvíce zaujalo upravené staré rádio se sluchátky a tlačítky jsme si mohli pouštět zajímavé dobové nahrávky.

Filip Havlík


Věděli jste, že Karel Čapek…


…měl zálibu v etnické hudbě, která vyrostla ze zájmu o cizí kultury vůbec? Patřil mezi přední sběratele; celou dochovanou sbírku jeho dědicové v roce 1981 věnovali Náprstkovu muzeu (celkem 462 desek 78 ot./min. a 115 katalogů světových gramofonových firem). Po roce 1990 byly nahrávky s podporou UNESCO digitalizovány a výběr z nich byl vydán na pěti CD.


...byl sedmkrát nominován na Nobelovu cenu za literaturu, a sice v letech 1932 až 1938?

Martin Daněk

Byl tady Karel Čapek včera s námi?

Také se vám stává, že něco čtete a připadá vám to natolik aktuální, že když se podíváte na datum a vidíte, že to bylo napsáno už před několika lety, nechcete tomu ani věřit? Nutí vás to pak přemýšlet, zda byl autor jasnovidec, nebo jestli jsou to obecně platné myšlenky a vy jste si jich jen dříve nevšimli…

A představte si, že by taková velmi aktuální myšlenka byla vyřčena již před 100 lety! No nenapadlo by vás, že ten autor tu musel být včera s námi a vidět náš svět na vlastní oči? Přesně takto mi to připadá, když si čtu citáty Karla Čapka. Má něco k zamyšlení pro každého.


Zajímáte se o ekologii? Tak co říkáte na toto: „Je to zvláštní: máme státní hymnu, která s důrazem trochu naivním, ale něžným opěvuje tento zemský ráj, kde hučí bory po skalinách, voda šumí po lučinách, v sadě skví se jara květ – snad každý z nás trochu zjihne, když tato slova slyší; ale vždyť je to přímo výsměch naší státní hymně, když necháme devastovat bory, vylámat skaliny a vyplenit květ vzácný jako zlaté kapradí, květ unikátních přírodních rezervací! Vždyť to je, jako bychom balili buřty do listů Vyšehradského kodexu nebo dláždili ulice kameny vylámanými z Baziliky svatého Jiří! “ Přesné, že?

Nebo vás zajímá politika? Co říkáte na tuto myšlenku? „Všichni vladaři světa se nejvíc děsí toho, že by to měli zkusit jinak, neslýchaně a obráceně; nic není konzervativnější než lidské vládnutí.“ Nebo třeba souhlasíte s tímhle? „Koruna je symbol království, protože lidé mohli spíše poznat krále podle koruny nežli podle moudrosti.“

A pokud vás nezajímá ani politika ani ekologie, tak zajisté máte rodinu či přátele, s kterými se setkáváte. Proč se setkáváme? Karel Čapek to vystihl takto: „Jsme národ naříkačů; obyčejně se setkáváme, jen abychom si vzájemně pobědovali, že se nám vede mizerně, ačkoliv nás vlastně nijak nezajímá, jak se tomu druhému vede; je to už taková formalita, tak jako když Angličané mluví o počasí. “ Tak co? Sedí? Až děsivě moc.


A to vše je 100 let staré. Čapkovy myšlenky jsou i dnes velmi aktuální, a tak až zítra půjdete po ulici, rozhlédněte se kolem sebe, zda ho přece jenom někde nezhlédnete.

Šárka Křížová

Žádné komentáře:

Okomentovat