středa 3. dubna 2019

Exkurze do firmy Czech Aviation Training Centre

V úterý 26. března se konala exkurze do firmy Czech Aviation Training Centre. Firma se specializuje na letecké simulátory dopravních a transportních letadel. Najdeme zde mnoho druhů simulátorů od pouhých seznamovacích s leteckým kokpitem až po plně hydraulické letecké simulátory, ve kterých si připadáte jako opravdový pilot.

Měli jsme možnost nahlédnout na leteckou evakuační skluzavku v její reálné výšce, do exponátů kokpitů a trupů vyřazených letadel, do nepohyblivého simulátoru Boeingu 737 max, kde právě probíhalo školení pilotů a jednotlivých prostor jako například: řídící elektronika pro jednotlivé části simulátorů, dílny, instruktážní místnosti, atd…

Řídící systémy pro jednotlivé simulátory připomínají velké serverovny. Skládají se z dvou částí: část určená pouze pro výpočty, která zajišťuje reálnou simulaci a vizualizační část, která se stará o grafiku a vykreslování.


Koncepci simulace reálné obrazu zajišťují 3 projektory, které pod lehkým úhlem naklonění simulují lidský pohled do "nekonečna" a promítají před námi obraz celého výhledu z kokpitu. Kabiny letadel nejsou žádné makety. Přístroje jsou totožné s těmi, které se používají v reálném provozu, čím vzniká zcela věrohodná kopie. Simulátor dle zákona musí každý vámi zadaný povel provést do 150ms, díky čemuž je ovládání letadla na simulátoru totožné s reálným.


Nejzajímavější částí exkurze byly hydraulické simulátory: Boeingu 737, Airbusu A320 a L-410 Turbolet. Cena jednoho simulátoru se pohybuje okolo ½ milionu dolarů (přibližně ¾ miliardy korun) => cena jedné letové hodiny se pohybuje kolem 15 000Kč. My jsme si však měli možnost vyzkoušet simulátor Boeingu 737 a L-410 Turbolet na celou hodinu, což je nepopsatelný zážitek!

Pokud se o letadla nějak zajímáte, exkurzi vřele doporučuji a doufám, že to pro vás bude stejný zážitek, jaký jsme prožili my.

Tomáš Haman, E4.A

Žádné komentáře:

Okomentovat