středa 10. dubna 2019

Exkurze dobíjecí stanice Elektromobilů PRE

Třída E2.A navštívila v rámci školní odborné exkurze dobíjecí stanici elektromobilů společnosti PRE v Praze - Holešovicích. Seznámili jsme se s pilotním projektem společnosti, pomocí kterého společnost PRE monitoruje a testuje běžnou distribuční soustavu nízkého napětí.


Dobíjecí stanice v Holešovicích představuje inovativní zařízení, které kombinuje fotovoltaickou elektrárnu, rychlonabíjecí a standardní dobíjecí stanici a také akumulační zařízení. Atraktivní byl rovněž přistavený elektromobil, který jsme si mohli prohlédnout a seznámit se s praktickou ukázkou jeho dobíjení. Nenechali jsme si ujít ani předváděné zrychlení na uzavřené komunikaci.

Hnací ústrojí elektromobilu
Dobíjecí stanice je složená z rychlonabíjecí stanice 50 kW DC/ 43 kW AC a ze standardní duální nabíjecí stanice 2 x 22 kW. Největší neznámou vzhledem ke stabilitě běžné distribuční sítě je právě provoz rychlonabíjecích stanic 50 kW.

Rychlonabíječka
Fotovoltaická elektrárna je umístěna na střeše dobíjecí stanice a je složena z 30 panelů o celkovém výkonu 7,35 kWp. Z fotovoltaiky jsou napájeny baterie sloužící k akumulaci elektřiny. Jedná se o běžné Li-Ion baterie s využitelnou kapacitou 87 kWh. Baterie potřebují klimatizovanou místnost, společnost PRE využívá pro klimatizaci tepelné čerpadlo vzduch – vzduch. Součástí akumulačního zařízení jsou dva tyristorové střídače. Akumulační zařízení se chová jako chytrá UPS, eliminuje vliv rychlonabíječky na síť dodáním potřebné energie z fotovoltaických panelů nebo baterií, umí hlídat kolísání napětí v rozvodné síti NN a také kompenzuje účiník sítě. Celé zařízení je dálkově ovládáno a monitorováno přes řídicí systém s velmi rychlou odezvou.

Baterie pro akumulaci elektrické energie
Panel řídicího systému
Dobíjecí stanice umožňuje nabíjení dvou elektromobilů najednou a je zároveň moderním zařízením, které podpoří nové trendy v očekávaném rozvoji městské elektromobility a jejímu vlivu na běžnou energetickou síť.

Josef Řehulka

1 komentář:

  1. Tyhle velké stanice jsou fajn, ale podle mě jsou perspektivnější nabíjecí stanice pro firmy. Co si budeme povídat. Tyhle velké věci se nevejdou všude. Ale když budete mít firmu, která to dá jako poloveřejné (prostě za nějaký poplatek), tak si myslím, že to je cesta v tom ohledu, jak výrazným způsobem zlepšit tu infrastrukturu u nás.

    OdpovědětVymazat